Најновије

ДАНИЦА ВУЧЕНИЋ ОГОЛИЛА ВЛАСТ: Зна се већ победник избора! Мале странке ће бити декор у парламенту

Новинарка Даница Вученић изјавила је да се на на предстојећим изборима већ зна победник, као и да ће смањење изборног цензуса "јако добра вест мале странке које ће заправо бити декор у парламенту".

Даница Вученић (Фото: Јутјуб)

Она је говорећи о интервјуу који је урадила са представницама "1 од пет милиона", истакла да се чини да ни њима нису најјаснији разлози о најављеном учешћу на изборима.

"Мислим да ни њима до краја није јасно зашто су се одлучили на ту одлуку. Она (Валентина Рековић, једна од представника поменутог удружења) је рекла да желе да унесу бојкот у скупштину, али је питање шта то значи. Како са ја разумела из њених одговора, то значи, да уколико они пређу цензус, намеравају да скупштину 'оплемене' перформансима који ће бити слични онима као на платоу испред Филозофског факултета. Та одлука је чудна и необична, јер је покрет 'Један од пет милиона' више од девет месеци шетао иза шеталице "Бојкот", и онда су одједном донели одлуку да излазе на изборе. Према томе, видећемо како ће проћи на њима", рекла је Вученић.

Она је оценила да ће њихов улазак у скупштину зависити од кампање која ће уследити, као и од броја људи који им верује.

"Зависи и од тога колико ће се савеза и странака окупити у покушају да пређу тај цензус од три одсто, који је јако добра вест за Вацића и Фирера, и за све те мале странке које ће заправо бити декор у парламенту. Декор у смислу парламентарног плурализма. На овим изборима победник је познат. Ми само не знамо ко ће да прескочи цензус. И сада је то кључно питање: ко ће учествовати у томе", каже Вученић.

Додала је да ће се на предстојећим изборима, као и до сада, појавити и неке странке за које многи грађани нису ни чули.

"То и није ново. Ново је да се два месеца пре избора, без дебате, без озбиљног консензуса у друштву промене изборна правила", казала је она.

Права жена нису питања процента већ питања политичке културе

Коментаришући ситуацију у Демократској странци и иступање посланице Гордане Чомић у Скупштини Србије, она је рекла да је веома занимљиво што је председница парламента Маја Гојковић повукла позитивну паралелу са посланицом Демократске странке, као и да је била "пуна разумевања за њене предлоге".

Она је подсетила да је ова наводна борба за права жена мало чудна, као и да скорашњи догађаји у парламенту указују на то.

"Пре само 10 дана су растрзали њихову министарку у Скупштини Србије, и нико ни реч није рекао. Пре неколико дана су бившу директорку Фонда за хуманитарно право умало вукли по поду општине Стари град. Да ли су се ти посланици, који су тако хвалили усвојене амандмане, оградили од потеза сопственог посланика, који је наредио да се она одстрани", запитала је Вученић.

Она је нагласила да права жена нису питања процента на изборним листама већ питања политичке културе и озбиљне друштвене толеранције.

"Претпостављам да Гордана Чомић има неки политички интерес да то уради. Да буде похваљена, да закуца на отворена врата владајуће странке и да уложи амандман. Он је и отворено рекла да је против бојкота, па претпостављам да ће бити на некој изборној листи", оценила је позната новинарка.

Додала је да је Демократска странка од свог настанка била скуп индивидуалаца, "што је са једне стране лепо, али понекад није добро за функционисање партије".

"Са друге стране, свако има право да одлучи шта жели у свом политичком животу, и ако не могу да следе одлуку своје странке, претпостављам да је легитимно да изађу из ње и потраже срећу на другој страни", напоменула је она.

Вученић је истакла да странке, које су прогласиле бојкот, успеју да анимирају бираче, своје и неопредељене, и да их убеде да је то добра идеја, онда би могло да се догоди да дође ванредних избора, о чему је причао и Вук Јеремић. Она је навела да јој није јасна селективна одлука о бојкоту.

"Мени није јасна та идеја. Уколико доносите неку одлуку, онда узимате све аспекте и последице те одлуке. Ја сам разумела да су људи који су прогласили бојкот, то анализирали, у контексту Шапца и Параћина. Очигледно је, међутим, да нису. Да су слали погрешен сигнале бирачима, јер они месецима иду иза шеталице 'бојкот' и шаљу поруку да за њих 'избори не постоје'. А очигледно не постоје. До сада нисмо добили добро објашњење зашто је добро изаћи на изборе у Шапцу и Параћину, а није на републичком нивоу", напомиње Вученић.

Прочитајте ОВДЕ какву су драму преживели путници Ер Србије изнад Лондона.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА