Најновије

Северна Македонија затвара границе; Први смртни случај у Словенији!

Први смртни случај од коронавируса у региону десио се у суботу у Словенији, где нагло расте број оболелих. Северна Македонија затвара граничне прелазе.

Граница (Фото: Јутјуб)

Број оболелих расте и у Републици Српској те су и тамо уведене посебне мере.

У Хрватској је, према последњим информацијама, укупно 38 људи оболело од корона вируса, а две особе су у медјувремену оздравиле. Национални штаб за цивилну заштиту саопштио је вечерас да је досад укупно тестирано 649 узорака и у овом тренутку је још 13 на тестирању.

Под здравствени надзор стављене су 6.842 особе из подручја захваћених епидемијом новог корона вируса.

У Истри су најављене нове мере у сузбијању ширења корона вируса, а полиција и санитарна инспекције проверавају да ли се грађани придржавају изолације и изричу казне ако се не држе мјера. Једна од нових мера које ступају сутра, а трајаће до 14. априла, односи се на тржне центре који морају да контролишу колико људи улази, а на благајнама се морају направити линије које ће означити раздаљину међу људима.

Центри ће смети да раде до 18 сати, као и прехрамбене радње и бензинске станице, преноси Индекс. Сви угоститељски објекти прекидају рад до 14. априла. У истом периоду неће радити ни фризери, педикери и сличне делатности.

Достава хране и народна кухиња ће радити. У Пулској жупанији је око 1.000 људи под мерама самоизолације, а због тога што неки од њих то не поштују, полиција почиње да излази на терен и контролише их, рекао је начелник Штаба Дино Козлевац

Северна Македонија затворила границе

У Северној Македонији у суботу је забележено шест нових случајева заражених корона вирусом, чиме се укупан број пацијената са вирусом Цовид-19 у тој земљи попео на 18, а затварају се све копнене границе осим четири гранична прелаза, преносе македонске медије.

Министар здравља Венко Филипче саопштио је да је 13 пацијената смештено на Инфективној клиници у Скопљу, док је њих петоро смештено у болници у Дебру. Македонска влада је формирала кризни штаб због актуелне ситуације са корона вирусом којим ће руководити технички премијер Оливер Спасовски, а у његовом раду ће учествовати министри здравља, одбране, унутрашњих послова, транспорта, финансија, образовања и спољних послова. Такође Северна Македонија затвара све копнене граничне прелазе осим Деве Бајир, Кјафасан, Табановце и Блаце.

Председник Стево Пендаровски у петак увече ангажовао је војску на подручју општина Дебар и Центар Жупа у којима је уведено кризно стање због ширења корона вируса.

Сви улази у градић Дебар и суседно насеље Центар Жупа су поподне блокиралии припадници полиције и не дозвољавају улазак ни излазак из тог подручја на крајњем западу Северне Макдоније.

Први смртни случај у Словенији

Старији мушкарац преминуо је од корона вируса у болници у Љубљани и то је прва жртва ковид-19 у Словенији, преноси СТА. Верује се да је он имао здравствених проблема и раније. Заражен је у Метлици, где је инфицирано и неколико штићеника старачког дома.

У Словенији је до суботе после подне потврђен 181 случај корона вируса, што је за 40 више него што их је било јуче.

Тестирано је укупно 5.639 узорака, речено је на конференцији за новинаре нове словенске владе, преноси Хина.

Подаци показују да је 75 случајева у Љубљани, 39 у Новом Месту, 27 у Цељу и 13 у Марибору, саопштила је влада на Твитеру. Ово је највећи скок броја оболелих забележен до сада, преноси СТА.

Стационари на граници Републике Српске

У Републици Српској данас су потврђена још три случаја заразе коронавирусом, чиме је број оболелих у РС порастао на 18, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске. У БиХ је тако укупно регистрована 21 инфицирана особа.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће на граници Републике Српске бити постављени стационари у којима ће они који долазе из иностранства провести 14 дана због пандемије корона вируса.

Он је рекао да ће војска већ од понедељка почети да гради шаторска насеља у којима ће градјани боравити, преноси РТРС.

"Многи наши људи раде на западу, а државе у којима раде из због својих проблема са вирусом врше притисак и траже да се врате у своје земље. Ми морамо да их спремно дочекамо, а једини начин за то је прављене адекватних стационара у којима ће боравити 14 дана", рекао је Додик и додао да ће стационари бити постављени и на аеродромима. Како је рекао, они након тога могу да се врате кући или у земљу из које су дошли

Истакао је да ће Председнишво дати сагласност за градњу шатора, а да ће Савет министара путем Министарства одбране ангажовати војне снаге да се шатори изграде.

Прочитајте ОВДЕ    каква је ситуација у Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА