Најновије

ВАШИНГТОН ЈЕ ЗБУЊЕН БРОЈЕМ НАПАДА ТАЛИБАНА: „Нисмо се тако договорили!“

Јачина напада талибана у Авганистану неспојива је с њиховим споразумом са Сједињеним Државама у Дохи. То је у петак, 13. марта, изјавио челник Средишњег заповедништва (ЦЕНТЦОМ) Оружаних снага Сједињених Држава, генерал Кенет МекКензи.

Талибани (Фото: Јутјуб)

„Напади талибана нису усмерени против коалицијских снага. Обично се не проводе у градовима и нису усмерени против војних база. Усмерени су против контролних пунктова и изолираних места у Авганистану. Међутим, према мом мишљењу, јачина напада не одговара групи која би желела наставити сарадњу и бити искрен и веран партнер“, рекао је генерал Кенет МекКензи на брифингу у Пентагону.

Сада Пентагон покушава открити узрок онога што се догађа и размишља како реаговати.

“Питање је јесу ли напади талибана основна стратегија покрета и они ће и даље нападати или је то фракција унутар покрета и није заједничка стратегија. Још увек спроводимо процену”, додао је генерал МекКензи.

29. фебруара у Дохи су Сједињене Државе и талибани потписали мировни споразум чији су главни делови били повлачење свих страних трупа из Авганистана и пуштање заробљеника. 10. марта талибани су требали започети међудржавне преговоре уз суделовање службеног Кабула. Пре тога требала се догодити размена заробљеника као симбол изградње поверења и Кабул је требао ослободити 5000 заробљених талибана за хиљаду војника владиних снага.

Раније ове недеље је новоизабрани председник Авганистана, Ашраф Гани, ослободио 1500 талибана, а за 3500 је одлучио да ће их и даље држати у заточеништву.

Талибани су рекли како споразум захтева да влада пусти свих 5000 затвореника пре него што започну разговори, али Гани каже како разговори морају започети и насиље мора престати пре него што их све ослободи.

Но овде долази до чудне ситуације, јер председник Гани има упитан легитимитет и његов противкандидат на изборима, Абдулах Абдулах, ове недеље је одржао свечану церемонију на којој је прогласио своју владу, истог дана када је Гани у главном граду полагао заклетву за други мандат.

Подсетимо, Ашраф Гани је крајем прошле године добио 50,6% гласова од једва 1 823 948 бирача који су изашли на изборе, а Авганистан има регистрованих 9,6 милиона бирача на 32,2 милиона становника. И тако је Ашраф Гани с 925 592 гласова „легитимни и демократски изабрани председник“, што Абдулах Абдулах не признаје.

“Председник Гани рекао нам је да се саветује с др. Абдулахом и другим авганистанским функционерима те да ће најавити инклузивни тим у наредних неколико дана”, збуњено је изјавио амерички Стејт Департмент.

Гласноговорник Ганија у среду је објавио да је донесена уредба о распуштању главног извршног тела Абдулаха. Абдулах је издао властиту изјаву рекавши да Гани више није председник и његове уредбе нису ваљане. И сада талибани, све и да хоће, не знају с ким би требали преговарати о будућем уређењу земље, „једном када оду Американци“, што је сада сценарио који постаје упитан и чини се да би сва лепа обећања Трампа могла бити представа за америчке изборе, а да Белој кући није ни био циљ повући се из земље из које учинковито може надзирати Кину, Русију и Иран.

Турци желе да примирје у Идлибу буде трајно, не желе више да ратују са Русима! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА