Најновије

Трамп најавио увођење ратног закона и поново вређао Кинезе! Очекује се жестока реакција Пекинга (ВИДЕО)

Председник САД Доналд Трамп повукао је потез да се убрза прозиводња очајнички неопходне медицинске опреме за борбу против пандемије коронавируса и појаснио да је процена секретара за финансије Стивена Мнучина да би незапосленост у Америци могла да достигне 20 одсто - најгори могући сценарио.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

У настојању да се супротстави вирусу, за који је иницијално тврдио да не представља велику опасност, Трамп је саопштио да ће активирати Закон о одбрамбеној производњи, који дозвољава влади да убрза производњу маски, респиратора, вентилатора и друге неопходне опреме.

"Поразићемо овог невидљивог непријатеља", рекао је Трамп, наводећи да га је криза која је захватила земља практично учинила "председником у доба рата".

Трамп је такође најавио да ће активирати још један закон, који ће омогућити америчким властима да врате мигранте који покушавају да пређу јужну границу САД илегално. Граница неће бити затворена, додао је Трамп.

Трамп је рекао да ће један брод-болница бити послат у тешко погођени Њујорк да помогне људима угроженим због ове заразе, а да ће други такав брод бити размештен на западну обалу САД.

Трамп је бранио то што описује коронавирус као "кинески вирус", иако су неки Американци забринути да се ради о увреди на етничкој основи.



"То није расистички, уопште није. Вирус је дошао из Кине", рекао је Трамп о болести, која јесте потекла из кинеске покрајине Вухан.

Прогноза стручњака је да ће се број људи који је заражен у свих 50 америчких држава и престоници Вашингтону, а тренутно изности више од 7.200, уз 120 смртних случајева, драматично повећати у наредних четири до пет дана.

“Вирус се шири брзо. Веома је заразан”, рекао је Трамп.

Берза у слободном паду

Док се Трамп обраћао јавности, водећи берзански индекси на Вол стриту, наставили су да падају. Индустријски просек Дау Џонс изгубио је више од седам одсто своје вредности и вратио се на ниво на којем је био на дан када је Трамп преузео положај у јануару 2017. године.

Четврти пут у последње две недеље трговина акцијама на берзи обустављена је на 15 минута, када је суноврат још једног од водећих индекса С&П 500, "укључио" механизме заштите.

“Вратићемо се, врло, врло брзо", изнео је своје предвиђање председник Трамп

“Сви треба да останемо мирни”.

Међутим, индекси су наставили да падају и по завршетку Трамповог брифинга за новинаре.

Прочитајте ОВДЕ какве је драстичне мере донео Доналд Трамп.

Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА