Најновије

УСКОРО ЋЕ СЕ ОБРАЧУНАТИ СА ЊИМА! Кина објавила да има ново оружје којим ће америчку флоту да учини бескорисном!

Кинески војни стручњаци у уторак су предложили употребу не-смртоносног електромагнетског оружја, укључујући ласерске уређаје са ниском енергијом, у протеривању америчких ратних бродова који су у прошлој недељи више пута упадали у Јужнокинеско море.

Амерички бродови (Фото: navy.mil)

 

Бродови из ударне групе носача авиона Теодор Рузвелт и ударне групе америчког амфибијског нападног брода упловили су у недељу заједно у Јужно кинеско море ради експедицијсе, саопштила је америчка Пацифичка флота на свом Твитер налогу у понедељак.

Ово је трећи пут за само недељу дана да се зна да су амерички ратни бродови упали у Јужнокинеско море: амерички ракетни разарач МекКембел 10. марта упао је у кинеске територијалне воде на острва Хиша и амфибијски нападни брод и приморски борбени брод Габријеле Гифордс су у петак извршили операције у Јужном кинеском мору.

Како би се супротставила поновљеним злочинима САД-а у кинеске територијалне воде, кинеска војска има могућност кориштења нових приступа, укључујући размештање електромагнетског оружја, рекао је за уторак Тајмс Глобал, Сонг Шонгпинг кинески војни стручњак и коментатор.

Пуцање на америчке ратне бродове није добар избор ако САД први не запуцају, а то би резултирало почетком кинеско-америчког војног сукоба, рекао је Сонг, напомињући да налет на америчке бродове такође није добра контра, ту лецију смо научили од инцидента на Црном мору између Совјетског Савеза и САД 1988. године.

Али употреба електромагнетног оружја, укључујући ласерске уређаје са ниском енергијом, могла би бити одржива, јер могу привремено парализовати оружје и управљачке системе америчких бродова без видљивог сукоба, али могу послати снажно упозорење, наводи Сонг.

 

Електромагнетно оружје може емитовати електромагнетске таласе који могу потенцијално заглавити електронске уређаје циљних пловила и неће узроковати жртве, рекли су војни стручњаци.

САД су оптужиле кинески разарач да је користио ласере 17. фебруара у својој патролној летелици у близини Гуама, иако је америчка летелица која је иницирала вишеструко извиђање из непосредне близине прекинула уобичајену навигацију и обуку кинеских трупа. Ово је добар пример и могло би се применити више, рекао је Сонг.

Америчка страна користи „слободу пловидбе“ као изговор да више пута улази у Јужно кинеско море да би “показала мишиће” и проузроковала проблеме, а то су дела хегемоније која крше међународно право, претећи миру и стабилности у региону,то је изјавио гласноговорник команде Народноослободилаче армие (ПЛА) Ли Хуамин након америчких поморских активности 10. марта, напомињући да су амерички ратни бродови угрозили кинеске морнаричке и ваздухопловне снаге.

Кина има неоспорени суверенитет над острвима у Јужном кинеском мору и околним водама, а кинеска војска је и даље тамо присутна. Предузећемо све неопходне мере за очување националног суверенитета, мира и стабилности у Јужном кинеском мору, рекао је Ли након тог инцидента. ПЛА тек треба да објави свој одговор на америчке активности у петак и недељу.

Руси унапредили суперсонични бомбардер! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА