Најновије

ДАЧИЋ: У невољи се открије ко су прави пријатељи! Сви су причали о европској солидарности, али свако гледа само себе! То је порука за нас...

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је српски дипломата који ради при мисији УН у Женеви заражен коронавирусом. 

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је навео да би српски дипломата који ради у мисији у УН у Женеви данас требало да иде на контролу.

"Надам се, да куцнем у дрво, да је он излечен", додао је Дачић.

Истакао је да су све активности Министарства спољних послова сада усмерене на то да се помогне нашим људима који су иностранству, не само који су се затекли на путовањима, него и онима који су болесни од коронавируса.

"Помоћ нашим грађанима, обезбеђивање свих тих летова, јер за све те летове је затворен саобраћај, друга ствар је тражење разних дозвола за летење наших авиона када је реч о куповини одређене робе или донацијама које се добијају из трећих земаља", рекао је Дачић и додао да то није тако једноставно. 

Подсетио је да су јуче допутовало 144 држављана Србије који су били у Амстердаму и Паризу, као и да се они налазе у изолацији.

"Приоритети су деца, ученици, студенти, они који се игром случаја негде налазе или на лечењу или на службеном путу. Када је реч о туристима, без икакве љутње – они су на крају приоритета", истиче Дачић.

Указао је да је донета одлука да се затворе границе, а да сви они долазе иако су границе затворене. 

"Дошао је и авион из Русије, у њему је било 89 људи", додао је Дачић и истакао да без дозволе председника ниједан авион не шаљу.

"Веома је тешко обезбедити сваком да се врати"

У овом тренутку веома је тешко обезбедити сваком да се врати, нагласио је Дачић.

"Ако бих вам сада рекао где све има наших туриста... У Перуу их има 12. Све је у реду, али како мислите да ми можемо то да урадимо – то је немогуће", додао је министар.

"Свуда где можемо да помогнемо, ми ћемо помоћи. Још једном, позивамо све људе да не крећу на пут", поручио је Дачић.

Нагласио је да се морају поштовати пооштрене мере које су уведене са циљем смањења ширења коронавируса.

"Италија је међу првима увела ванредно стање, 31. јануара када се први случај појавио, али мере нису поштовали и то је довело до ове ситуације", наглашава Дачић.

Навео је да има наших људи у Италији – неки су туристи, неки сезонски радници, а неки радници који су остали без посла.

"Видите каква је епидемиолошка ситуација у Италији, треба неко да донесе одлуку шта је за те људе најбоље, али не само за те људе него и за друге људе", наглсио је Дачић.

"У невољи се открије ко су прави пријатељи"

Дачић је истакао да када је неко у невољи то је време да се открије ко су прави пријатељи.

"Без обзира на то што стално је неко нама замерао што имамо такве односе са Кином – привилеговане и чврсте. Ти односи у овом тренутку нама доносе стабилност и сигурност да имамо од кога да добијемо и набавимо медицинска средства која су нам неопхподна за лечење, па чак и да добијемо експерте, лекаре које ће помоћи у лечењу", рекао је Дачић и подсетио да је он био први шеф дипломатије који је у време кризе отишао у Кину.

Указао је да је за човечанство срећа у несрећи што се коронавирус појавио у Кини која је, како каже министар, организована, дисциплинована и одговорна земља.

"Они су успели да се изборе против ове болести. Замислите да се то десило у некој неорганизованој земљи тако великог формата, били би милиони људи заражени", додао је Дачић.

Нагласио је да су сви говорили о европској солидарности, али да ипак свако гледа само себе.

"Европа гледа своје интересе, то је порука за нас да и ми треба да гледамо своје интересе. Са Кином ће се наставити овај однос, биће сигурно још најмање десет оваквих летова. Радимо и са Индијом, са Русијом и другим пријатељским земљама", закључио је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ колико је до сада људи заражено вирусом корона у Србији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА