Најновије

ПОПУТ ЛОГОРА, ДА СЕ НАЈЕЖИШ! Све што треба да знамо о изолацији на Сајму: Шта сме да се понесе и како ће тамо живот изгледати?

На Београдском сајму постављено је 3.000 кревета за смештај оболелих од корона вируса са лакшом клиничком сликом. Будући да сајам није предвиђен за такве ситуације, Војска Републике Србије као и Влада Србије ради на томе, да и онај ко тамо буде смештен има све неопходне услове за лечење, али и максималан комфор који овај простор дозвољава.

Београдски сајам (Фото: Принтскрин)

Хала на Београдском сајму одабрана је после консулатације домаћих стучњака и кризних штабова Републике Србије са тимом стручњака који су допутовали из Кине. Овај простор дозвољава лак улазак и излазак, довожење и одвожење пацијената али и свог медицинског особља. Према речима саветнице за медије председника Србије, Сузане Васиљевић, сајам је одабран и због начина грејања и вентилације. Због своје величине простор омогућава и размак између кревета, а како је најављено ту се неће налазити само они.

Поред кревета биће намештене наткасне за сваког пацијента, а биће намештени и паравани и тиме направљене импровозоване собе за 5 до 9 пацијената.

- Ми радимо све да Сајам додатно уредимо. И није најпаметније што смо показали слике, то није како ће све изгледати. Имаћемо собе, сепараторе, људи ће моћи да раде, да једу, да читају, гледају ТВ - објаснила је  премијерка Србије Ана Брнабић.

Шта ћете све моћи да понесете?

Сви оболели који буду ту смештени моћи ће сасвим нормално да функционишу, само што ће им кретање бити ограничено на тај простор на Сајму, што је и логично јер су оболели од Цовида-19 - рекао је проф. др Бранимир Несторовић 

Он је такође поновио да ће се поред сваког кревета наћи наткасна и паравани, како би свако ипак имао мало приватности и места за своје ствари.

- Свако може да понесе мобилне телефоне, своје ствари, дакле своје пиџаме, папуче и све што му треба. Имаће, наравно, обезбеђену храну, грејање, топлу воду, што значи и могућност за редовно туширање. Све ће то бити лаки пацијенти који ће између себе комуницирати - казао је Несторовић.

Ко ће све бити смештен на сајам?

Све особе које имају дијагнозу корона вируса и за које није неопходно клиничко лечење биће у изолацији на сајму. На овом месту биће под сталним надзором лекара, како би се њихово стање пратило.

Према речима проф. др Дарије Кисић Тепавчевић особе које буду смештене на сајам, будући да ће бити са лакшим формама болести, моћи ће слободно да се крећу, да разговарају међусобно, користе мобилне телефоне и да не постоји ризик да угрозе једни друге будући да су већ са дијагнозом корона вируса.

- Биће под здравственим надзором и чекаће само да вирус прође. Кад некоме од њих у 24 сата два пута буде негативан налаз теста на корону, биће отпуштани кућама - рекла је др Кисић Тепавчевић и додала да су то случајеви попут оних који су, иако имају ковид-19, били у кућној изолацији.

Додатни садржаји

Према речима премијерке Србије Ане Брнабић локација за смештај оболелих од короне биће опремљена и додатним садржајима како би се боравак пацијентара што више олакшао.

- Имаћемо столове, лејзибегове, телевизоре, столове за стони тенис, дакле разне додатне садржаје, решавамо све проблеме. Да то не буде једна хала са 3.000 кревета да све то буде боље и хуманије - рекла је она.

Министар Вулин је рекао је да се простор још увек прилагођава тој намени и истакао да треба разумети да овај простор није хотел, али да ће изгледати пристојно и да се много предузећа јавило како би помогло својим производима.

Зашто је сајам бољи него кућна изолација?

Имунолог Срђа Јанковић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже да је простор који се припрема на Сајму бољи од кућне самоизолације јер на тај начин појединац штити породицу.

- То није толико болница, колико колективна изолација која је боља од кућне самоизолације јер штити породице. И за заражене је боље јер ће бити сви под лекарским надзором 24 сата дневно - навео је он.

Јанковић каже да је најбоље за пацијенте да буду под надзором лекара 24 сата, јер код појединаца може нагло да се погорша клиничка слика.

- Замислите у јеку епидемије, а чекамо тај врхунац, оболи више људи у исто време и неки добију тешку клиничку слику код куће. Када ће ти пацијенти стићи до лекара? Овако су сви на оку лекарима - навео је он.

Вучићу, ниси могао да издржиш дуго, а да не покажеш поново твоје право лице! Коме претиш? Народу? Ко је то рекао сазнајте ОВДЕ!

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА