Најновије

КРЕЋЕ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА: Да ли сте спремни да слушате све оно што већ знате наредних 50 дана?

Очекује се да главне теме и ове предизборне кампање мање-више буду исте као раније: повећање плата и запослености и одлазак младих из земље биће важнија питања од проблема Косова, ЕУ интеграција и борбе против криминала и корупције. Бојкот и евентуално мигрантска политика могле би бити нове теме у кампањи.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Ретко ко у опозицији економију види другачије од владајуће странке. Опозиција се углавном бави оптужбама на рачун власти за криминал и корупцију, сматра Владимир Пејић.

Предизборна кампања почиње званично сутра када ће председник Александар Вучић расписати изборе за 26. април, али може се рећи да већ траје недељама пошто странке увелико излазе у јавност са својим плановима и програмима. Имајући све то у виду, не треба очекивати много иновација у односу на претходне предизборне кампање.

Иво Чоловић из Цесида истиче да ће се опет много тога вртети око економских питања.

- Истраживања јавног мњења су показала да су незапосленост и ниска примања и даље кључни проблеми који муче већину грађана. Такође, све више се прича о одласку младих из Србије, а то ће, по свему судећи, бити једна од главних тема и кампање владајуће коалиције - наглашава Чоловић.

Како каже, предстојећа предизборна кампања требало би да буде позитивнија.

- Пошто неће имати опозицију у класичном смислу, владајућа коалиција ће више истицати шта је до сада урадила и шта ће све урадити у наредном периоду. С друге стране, бојкот ће бити новина у односу на претходне предизборне кампање. Бојкот сам по себи је већ тема, али ће свакако утицати на изборе. Опозиционе странке, које се залажу за бојкот, то ће означити и као начин борбе против криминала и корупције - објашњава Чоловић.

Косовски проблем је неизоставни део сваке предизборне кампање, али колико ће бити заступљен као тема зависиће и од спољних актера, сматра саговорник.

- То је тема која не зависи само од тренутне власти па ни од Србије. Уколико ЕУ и САД буду инсистирали на тој теми, и она ће доминирати током кампање. Слично је и са питањем миграната. Видећемо како ће се одвијати та тема и колико ће миграната у наредном периоду доћи у регион. Али опет то питање не зависи само од Србије, нити мислим да ће било ко од странака профитирати на потенцирању те теме - каже Чоловић.

Ни директор агенције "Фактор плус" Владимир Пејић не очекује пуно креативности у предизборној кампањи.

- Поново ће доминирати теме од значаја за Србију, а то су економска политика, Косово и Метохија, ЕУ и борба против криминала и корупције. Не очекујем много нових предлога и решења пошто не видим да било која од политичких странака има неке нове ставове. Поједине странке чак и беже од појединих питања, пре свега од косовске теме. Неопходно је да се све странке више баве суштином и политиком, а мање математиком и маркетингом. Имамо мањак политике и идеја, поготово здравих идеја - подвлачи Пејић.

Како каже, проблем опозиције је што је СНС покупио главне теме предизборне кампање.

- Ту, пре свега, мислим на економске циљеве. Ретко ко у опозицији економију види другачије од владајуће странке која се залаже за стране инвестиције и стабилне јавне финансије. Опозиција се углавном бави оптужбама на рачун власти за криминал и корупцију - закључује Пејић и додаје да мигрантско питање варира с времена на време и не зависи само од Србије.

Партијско запошљавање тражи системско решење

Партијско запошљавање је, такође, један од проблема који највише мучи грађане у Србији иако су многе владајуће странке у овом миленијуму обећавале да ће се обрачунати са овом друштвеном пошасти.

- Гомиле партијских кадрова је запошљавано претходних деценија и веома је тешко сада тим људима дати отказ. Мање-више све странке су против партијског запошљавања, али до сада нико није решио тај проблем. Зато нам је потребно системско решење. У Србији чак 43 одсто радног становништва прима плату од државе и то практично нигде не постоји у Европи - истиче Владимир Пејић, директор агенције "Фактор плус".

Прочитајте ОВДЕ    све о озбиљном терористичком нападу на Србију.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА