Најновије

ПОБЕДА ЗА ПУТИНА ЈЕ ПИТАЊЕ ПРЕСТИЖА: "Друга сиријска криза" у односима између Турске и Русије може да се реши на само један начин!

У Идлибу у Сирији, на снази је прекид ватре, договорен између председника Турске и Русије, Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина.

Путин и Ердоган после састанка у Москви (Фото: Kremlin.ru)

Ново је да су се САД успротивиле усвајању декларације Савета безбедности УН којом се подржава руско-турски споразум о примирју у сиријској провинцији Идлиб, саопштили су дипломатски извори после састанка иза затворених врата.

"Друга сиријска криза" у односима између Турске и Русије изгледа још јача од оне из 2015. године, када је Турска оборила руски авион због нарушавања ваздушног простора на граници са Сиријом.

У међувремену, билатерални односи су напредовали до срдачности, највише захваљујући подршци Русије председнику Ердогану у тренутку неуспелог пуча у лето 2016. Исте године уследио је први трилатерални састанак Русије, Турске и Ирана како би заједно окончали рат у Сирији, упркос различитим интересима.

Јер Русија и Иран подржавају снаге сиријског председника Башара ел Асада, док је Турска на страни побуњеника. Пријатељство је ојачано договором о изградњи "Турског тока" за транспорт руског гаса према Европи, и куповином руског ракетног система "С 400".

Турска се удаљавала од својих атлантских савезика из НАТО-а, а председник Ердоган је све више хвалио евроазијске интеграције.

Криза у турско-руским односима

Нова криза у турско-руским односима настала је у Идлибу због погибије 33 турска војника у ваздушним нападима снага сиријске владе који уз подршку Русије, ту делују од децембра.

Турска од краја фебруара води снажну офанзиву против њих. Турска је оптужила Русију да не поштује споразум из Сочија из 2018. о демилитаризацији Идлиба, док Русија одговара да Турска није учинила ништа да "неутралише терористе" у региону. 

Сусрет Ердогана и Путина у Москви који је трајао шест сати, завршен је договором о прекиду ватре у Идлибу, последњем упоришту побуњеника у Сирији.

У телефонском разговору са двојицом лидера, ирански председник Рохани је предложио да се наставе разговори на основу споразума из Астане 2017, који дозвољава да три земље одмах одговоре на кршења примирја и спрече сукобе.

15. марта навршиће се девет година од почетка грађанског рата у Сирији. Председник Башар ел Асад био је на ивици да изгуби власт, али је захваљујући руској војној интервенцији 2015. сачувао себе и земљу.

Победа у Сирији постала је и питање престижа за Русију и упркос добрим економским односима са Турском тешко ће бити спремна на уступке.

Прочитајте ОВДЕ како се САА бори са ИД у централној Сирији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА