Најновије

ДАЧИЋ: "Ја сам највећи ризик..."

Према најавама епидемиолога, Србија улази у две најтеже недеље када је реч о епидемији изазваној коронавирусом.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Који су планови МСП-а у наредним данима, за “Ало!” говори Ивица Дачић, шеф дипломатије. Интервију преносимо у целости.

- Наше министарство је потпуно ангажовано на остваривању заједничког циља, а то је заштита грађана од вируса. Планови МСП-а су искључиво повезани с помоћи држављанима Србије ван земље, било да је реч о њиховом повратку или подршци док су у земљама у којима су се затекли. Цела дипломатска мрежа ангажована је у овом тренутку само на том захтевном и тешком задатку. У договору са председником Вучићем, у кратком року и ефикасно решили смо све кризне ситуације у којима су се наши грађани затекли у иностранству, тако да више немамо наше људе заробљене на граничним прелазима и светским аеродромима, све смо их вратили у земљу. Сада настављамо организовање повратка оних који нису угрожени, који нису на улици или у чекаоницама, већ имају смештај, али ипак желе да се врате у Србију. И њима ћемо изаћи у сусрет свуда где то буде могуће. Ипак, све наше људе позивам још једном да остану у местима у којима су се затекли јер то је најбезбедније за њих, њихове породице, али и за нас у Србији.

Председник Александар Вучић је казао да је на светском тржишту немогуће доћи до медицинске опреме, шта се то дешава, да ли се свако бори за себе?

- Тако је, свако се бори само за себе и у томе нема ни милости ни солидарности, чак ни поштовања уговора и плаћања. Председник Вучић је о томе детаљно говорио. Изузетно су ретки примери велике, братске солидарности какву, на пример, према Србији показује Кина. То је нешто што морамо да памтимо и поштујемо заувек.

Договорили сте убрзану испоруку медицинске опреме из Индије, рекли сте да ћемо рукавице добити, али да су упитне маске, има ли нових информација у вези тога?

- Купили смо четири милиона маски и више од седам милиона заштитних рукавица. Индија је велики пријатељ Србије, а то најбоље показује у овим тешким данима. Није то никакво изненађење. Наше две земље имају одличне, пријатељске односе, био сам пре неколико месеци домаћин у Београду њиховом шефу дипломатије Ђаишанкару и то је била важна и успешна посета. Кад изградите таква пријатељства, онда можете да рачунате са подршком и у кризним временима, тако да сам сигуран да ћемо из Индије допремити сву помоћ која нам буде потребна.

Цела Индија је у карантину, да ли би то могло да се примени и на Србију?

- Индија је огромна земља, пуна специфичности и ја сам сигуран да је њена влада донела мере за које сматра да су најефикасније у њиховим условима. Ми се уздамо у наше снаге, наше стручњаке и њихове препоруке и уверен сам да радимо најбоље за наше грађане.

Црна Гора је одбила респираторе које им је поклонио председник Вучић, како то коментаришете?

- Не памтим да је ико одбио помоћ коју му нуди пријатељ овако како је влада Црне Горе одбила помоћ од Србије. Зашто су то урадили, нека објасне својим грађанима, нарочито онима који су болесни и чекају лекарску помоћ. Наша помоћ је била искрена, пријатељска, а узвратили су нам острашћеном политиком. Нека им је на част, па нека сутра објашњавају својима зашто имају мало респиратора у болницама.

Кина је послала помоћ, ЕУ такође, Емирати... Шта се дешава са Русијом, да ли су нас заборавили у овим тешким моментима?

- Стићи ће нам помоћ и из Русије, наравно. Ми не само што имамо најбоље односе у историји већ имамо и споразум о међусобној подршци у ванредним ситуацијама, тако да је долазак руске помоћи известан. Влада Србије се пре неколико дана и званично обратила Руској Федерацији по том питању, а сву потребну подршку ми је у недавном телефонском разговору потврдио и Сергеј Лавров. Можемо да будемо поносни у овим тешким данима, јер се сада најбоље види да имамо добре пријатеље на свим странама света, и на западу и на истоку. 

Како је ваша мајка, стижете ли да јој помогнете?

- Хвала на питању, добро је. Али као и свака мајка, она више брине за децу и унучиће него за себе, ту нема много помоћи.

Ана Брнабић, председница Владе, тестирала се на коронавирус, да ли сте се ви тестирали и ако нисте, да ли планирате?

- Тестираћу се ако стручњаци буду проценили да је то потребно. Иначе, свуда где боравим владају изузетно строге мере заштите, дезинфекција, употреба маски, рукавица, мерење температуре, нема руковања… Што се тиче имунитета, мислим да сам га доста подигао у последње време јер сам путовао широм света и боравио у земљама у којима постоји ризик од бројних других инфекција, због чега сам примао разне вакцине. Био сам у деловима света у којима владају ебола, маларија, жута грозница, колера, мале богиње, а био сам и у Кини за време епидемије коронавируса.

Има ли короне у СПС?

- Вирус не бира по партијској припадности, а и чланови СПС-а су пре свега грађани Србије, тако да их ништа посебно не штити од инфекције, осим дисциплине и поштовања мера против ширења вируса. Познајући људе из моје партије, знам да су дисциплиновани и одговорни према себи, својој породици и својој околини, својој држави. Не могу да схватим неке људе из опозиције који и у оваквом тренутку позивају грађане да не поштују мере заштите и забрану изласка. Не може ниже да се падне од тога да на здрављу народа покушавају да остваре политичку корист. Свако ко политизује рат који водимо против овог ђавољег вируса директно ради на угрожавању живота грађана.

Милутин Мркоњић, почасни председник СПС-а, има више од 65 година и не сме да излази из куће, чујете ли се са њим?

- Чујемо се, наравно, није му лако да борави стално у кући, али он је познат по дисциплини и одговорности, тако да ће и ову кризу пребродити. Имао је он много теже дане, па је опет изашао као победник.

У изолацији је и Славица Ђукић Дејановић, када сте се са њом чули?

- У контакту смо, она је као искусан и угледан лекар свесна колико је важно поштовати мере изолације, сигурно више него ми лаици. Уз то, обавља послове од куће, учествује у свим активностима Владе, она је прави пример одговорног понашања у овим данима.

Како су вам жена и деца? Стално сте на терену, путовали сте у угрожена подручја, да ли се плашите да ћете их угрозити?

- Ја сам одавно највећи здравствени ризик за моју породицу због бројних путовања у места у којима и даље постоје инфекције које смо овде већ заборавили. Али имају разумевања. Сви поштујемо препоруке лекара и државе, нема посета, излазака, дружења, морамо да будемо стрпљиви и дисциплиновани, то је једини начин да победимо епидемију.

Нико неће остати без посла

Када смо код СПС-а, Вучић је због отпуштања радника критиковао Ивицу Тончева, да ли сте Ви разговарали са Тончевим и шта сте му рекли?

- Разговарали смо, наравно. Важније од тог разговора је какав је резултат, а то је да нико неће остати без посла док траје криза, Тончев је то јасно обећао. Апелујем и на све друге привреднике и послодавце у Србији да учине напор и да не отпуштају људе, него да мисле на дан после епидемије, када ће им послови поново кренути, а биће им потребни задовољни и лојални радници.

Таксе нису укинуте! Приштина наставља да се поиграва. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА