Најновије

Због овога је приведен митрополит Амфилохије (ВИДЕО)

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, приведен је данас у Центар безбедности Подгорица.

Амфилохије (Фото: Митрополија)

Он је на празник Цвети одржао службу у манастиру Златица у престоници Црне Горе, да би након исте био приведен.

- Митрополит је у Центру безбедности Подгорица. Приведен је после службе, за време које је владало право опсадно стање пред светињом. Ухапшено је и неколико свештеника из храма Христовог васкрсења. очигледно, почео је са применом ''Закон о слободи вероисповести'' - поручио је парох Златко Тапушковић.

У беседи након читања Јеванђеља, рекао је да Христово распеће траје кроз векове, па и у наше дане.

- И данас се многи разбежавају од Њега, додуше и под притиском овог несрећног вируса, који одвлачи људе са тога пута. Имају они који несу данас на службама Божјим, поред Христа, да целивају Његове ране и да прославе Његов улазак у Јерусалим - рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да има и оних који непрекидно пљују на Господа и који га и данас распињу, као што су га разапели пре две хиљаде година.

- Наставља се Христово распеће, али се наставља и Његов улазак у Јерусалим, Његово непрекидно присуство у овом свету, Његово прослављање на свим местима широм васељене. Прославља се Господ, с једне стране, као што је и у оно време прослављан, али и, с друге – прогони се Господ из људских срдаца, разапиње се, прикива се на крст, као што је прикован на Голготи пре две хиљаде година. Његово распеће траје до данашњега дана”, објаснио је Амфилохије

Нагласио је да је, у исто време, сила Његовог васкрсења она сила која даје смисао свеукупноме људскоме роду и човека претвара од смртнога у бесмртно биће.

- Даје му победу над смрћу, над пролазношћу, над ништавилом. И даје му живот вечни и непролазни. То је смисао Његовог доласка у овај свет, то је смисао Његовог останка са нама и међу нама, то је смисао и Његовога распећа и Његовога светога васкрсења - поручио је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да је златичка светиња посвећена данашњем празнику, чиме се Подгорица призива да, кроз њену обнову, постане нови Јерусалим.

Након Литургије темеље златичке светиње опходила је празнична литија, а онда је благосиљан славски колач.

Владика Амфилохије је рекао да се Божја служба служи за све и сва.

- И за оне који су присутни, и за оне који су одсутни из оправданих разлога, као што су данас многи одсутни због вируса који је завладао овим светом. За све се њих приноси ова Служба, сви су они овде присутни. Духовно су присутни, као што су присутни сви они који су вековима себе уграђивали у ову светињу - казао је Митрополит Амфилохије.

Прочитајте ОВДЕ  шта то још раде Црногорци.

Извор: Ало/Митрополија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА