Најновије

Србија у групи од 14 земаља света са најстрожим мерама заштите

Према анализи научника са познатог универзитета Оксфорд, Србија спада у групу од 14 земаља света са најстрожим мерама заштите од корона вируса.

Србија у групи од 14 земаља света са најстрожим мерама заштите (Фото: mod.gov.rs)

Поред Србије, максималних 100 поена имају још Хрватска, Словенија, Индија, Пакистан, Сирија, Вијетнам, Шри Ланка, Тунис, Уганда, Јужноафричка Република, Боцвана, Хондурас и Костарика.

Тенутно најблаже мере и само 42,86 поена, има Кина, која је пре неколико дана укинула карантин и званично је сузбила епидемију, која је у тој држави почела.

Пре него што су у Кини укинуте најстроже мере, најмање ограничења има ја Шведска, која је пре седам дана имала 42,86 поена, а након што је ипак увела неке благе рестрикције има 52,38 поена, пенео је Индекс.

У анализи Оксфорда наводи се да изуетено благе мере имају Замбија ас 47,62, Гватемала са 52,38, Румунија са 57,14 и Кенија са 59,52 поена.

Релативно благе мере имају Боливија (61,9), Алжир (61,9), Монголија (61,9), Чад (66,67), Колумбија (66,67), Јапан (66,67), Гана (66,67) и САД (66,67).

За неке државе нема доступних података о заштитним мерама.

Међу њима су Туркменистан, где је власт забранила употребу речи корона вирус, и Белорусија, чији је председник Александер Лукашенко поручио грађанима да пију вотку како би се борили против болести.

Иако ће се све што се дешавало у овој пандемији анализирати наредних месеци и година, научници са Оксфорда су на основу бројева који су већ сада познати извукли неке закључке.

Просек 14 земаља са максималних 100 поена је 6,8 умрлих и 112,79 заражених на милион становника.

С друге стране, просек 14 земаља са најмањим бројем поена, уз Велику Британију која је дуго имала најблаже мере на свету, је 30,02 умрлих, четири пута више од прве групе, и 314,15 заражених на милион становника, што је готово троструко више од прве групе.

За Васкрс u карантину већ од четвртка!? Уследиће попуштање мера, па поново излолација! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА