Најновије

ПРОШИРЕЊЕ СПОРАЗУМА О КОНТРОЛИ НАОРУЖАЊА: Помпео и Лавров разговарали и о укључењу Кине у споразум!

Амерички државни секретар Мајк Помпео и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, разговараили су данас о проширењу споразума о контроли наоружања, преноси АП.

Сергеј Лавров и Мајк Помпео (Фото: mid.ru)

Званична Москва је наговестила спремност да нека новија нуклеарна оружја укључи у последњи потписани споразум две земље, уколико Бела кућа прихвати предлог Москве о проширењу споразума.

У саопштењу Стејт департмента се наводи да је државни секретар Помпео нагласио да сви будући преговори морају бити утемељени на визији америчког председника Трампа о постизању трилатералног споразума о контроли наоружања у који би се укључила Кина.

Руски председник Владимир Путин изразио је спремност да се прошири постојећи споразум о контроли наоружања Неw СТАРТ, који истиче у фебруару 2021. године, али званични Вашингтон инсистира на новом споразуму у који би се као потписник укључила и Кина.

Председник Путин је оценио да је тај захтев "нереалан" узевши у обзир да Кина одбија било какве преговоре који би је обавезали на смањење иначе знатно мањег националног нуклеарног арсенала.

Према речима заменика министра иностраних послова Русије Сергеја Рјабкова, у споразум о контроли наоружања би могле бити укључене и интерконтинентална балистичка ракета Сармат, као и нова хиперсонична крстарећа ракета Авангард, која може да носи са више нулеарних глава.

Лавров и Помпео сагласили су се да интензивирају америчко-руске разговоре о тој теми.

Пандемија ће променити и свет и демократију, 5 људи одлучиће о судбини планете! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА