Најновије

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Учинити све да се подрже напори здравствених радника (ВИДЕО)

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј поручио је у посланици да се овај Ускрс дочекује и слави у тешким условима због пандемије корона вируса и да се мора учинити све да се подрже напори здравствених и државних институција.

Васкршња посланица патријарха српског Иринеја. (Фото: Јутјуб)

„Читав свет је захваћен и угрожен једним вирусом. Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажног овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће“, упитао је патријарх.

Наводећи да се ове године Ускрс дочекује и слави „у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекали и славили“, патријарх је истакао да се у овим временима мора учинити све да се помогне себи и другима и да се разумеју и подрже напори здравствених, санитарних и државних институција.

„Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити. Изнад свега, молимо се Господу Богу да нас избави од ове епидемије и сличних опасности“, истакао је патријарх. Он је вернике СПЦ позвао да се моле Богу, учествују у литургији и кају се за своје грехе и воде рачуна о свом здрављу и здрављу других. „Ово је прилика да добро размислимо сами о себи и о читавом свету.

Гле, један вирус је уздрмао и бацио на колена читав свет и довео у опасност здравље и животе милиона људи! ‘Смири се, горди човече’ – поручио је својевремено Достојевски. Његова порука је, рекли бисмо, актуелнија данас него што је била тада када је изречена“, наводи се у посланици.

Патријарх је додао и да у светлости Христовог васкрсења српски народ сагледава себе и своју историју и да је историја српског народа „крстоносна и христоваскрсна, смештена између Голготе и Васкрсења“.

Он је позвао вернике СПЦ да се сете духовне браће и сестара са „мученичког“ Косова и Метохије и да се помоле да им Бог да снаге да „својим трпљењем свих безакоња и невоља граде своје и наше спасење, да никад не изгубе веру и крајњу победу добра и да верују да је господ Бог милости и доброте увек са њима и са свима који иду Божјим путем“.

Патријарх је вернике позвао да се сете браће и сестара у Црној Гори који „трпе велико безакоње и неправду“ „Безакони ‘закони’ укинуше истину и правду у Црној Гори. Некада поносна и дична Црна Гора, позната по чојству и јунаштву, данас покушава да нашој Цркви отме оно што је вековима било њено, оно што је читав српски народ са својим владикама, свештенством и монаштвом градио и стварао“, истакао је поглавар СПЦ.

Он је указао да су многе светиње у Црној Гори и старије од саме Црне Горе и да су то светиње народа. Патријарх је позвао вернике да се на Ускрс сете „мученичке браће“ у Сирији, Ираку и широм света, свих који страдају због људске неправде и похлепе. „Једну од најлепших и најзнаменитијих земаља света – Сирију – зло и насиље су скоро уништили.

Помолимо се данас за све њих и за све страдалнике да их Господ избави из руку неправедних људи“, поручио је патријарх Иринеј. Патријарх је посланицу завршио традиционалним ускршњим поздравом „Христос васкрсе“.

До Васкрса 10.000 Срба враћено из иностранства, 326 грађана тренутно чека повратак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА