Најновије

СВЕМИР ЈЕ НОВО ПОПРИШТЕ СУКОБА ДВЕ НАЈМОЋНИЈЕ СИЛЕ: Америка тврди да је спасила сателит који је нападнут од Русије!

The Mission Extension Vehicle 1 (Возило за проширење мисије) (МЕВ-1) довршило је спашавање телекомуникацијског сателита Интелсат 901, према америчкој компанији Нортроп Груман, која је произвела МЕВ-1. Ову информацију потврђује међународни оператер Интелсат, који поседује Интелсат 901, претходно наводно нападнут од стране руског сателита Луц.

Амерички свемирски програм (Фото: spaceforce.mil)

Према Нортроп Груману, МЕВ-1 пристао је за Интелсат 901 који је био у орбиталном испадању и извео низ маневара за премештање сателита у геостационарну орбиту. Операције су изведене 2. априла и омогућиле су 30 комерцијалних и владиних купаца да наставе са радом са овим телекомуникацијским сателитом.

Телекомуникациони оператор очекује да ће Интелсат 901 радити још пет година.

У фебруару је МЕВ-1 пристао уз Интелсат 901. Ово је било прво спајање два комерцијална сателита.

У јануару је сателитски оператер Еутелсат известио да је сателит Еутелсат 5 Запад Б, који је у орбиту доведен у октобру 2019. године заједно са МЕВ-1 руском ракетом Протон-М, изгубио половину снаге због отказа једног од два соларна панела.

У децембру 2017. Спејс Њуз је известио да је амерички Орбитал АТК (апсорбирао Нортроп Груман) добио лиценцу савезне Комисије за комуникације САД-а за одржавање Интелсат 901.

У априлу 2015. године, према Спејс Њуз, Луц је пришао Интелсат 901 на удаљености од десет километара, због чега је Пентагон сматрао руску свемирску летелицу противсателитским оружјем.

Сателит Луц лансиран је 2014. ракетом Протон-М. Свемирска летелица створена је у оквиру руског Федералног свемирског програма за период 2006-2015 за комуникацију са руским сегментом Међународне свемирске станице и свемирским бродом у ниској орбити.

Интелсат 901 је сателит који припада корпорацији Интелсат са седиштем у Луксембургу. У орбиту је доведена 2001. ракета Ариане 4. Његова мисија је да омогући емитовање телевизије у Америци, Европи, Африци и на Блиском Истоку. Очекивани животни век Интелсат 901 је 15 година.

Руски авион пресрео америчког шпијуна! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА