Најновије

ВИРУС НИКОГА НЕЋЕ ПОШТЕДЕТИ: Американци остали без пребијене паре, а у Шпанији велики преокрет!

У свету је више од 160.000 људи преминуло од корона вируса, док је више од 2.332.000 људи заражено, и тај број расте из сата у сат.

Протести у Америци (Фото: Јутјуб)

Највише заражених има у САД, Шпанији, Италији, Француској и Немачкој, а Сједињене Државе су прве и по броју преминулих - више од 39.000 људи.

У Србији тренутно има 5.994 потврђених случајева заразе, док је преминуло 117 особа. Највећи број заражених је у Београду, Нишу, Ћуприји, Ваљеву и Крушевцу. Председник Србије Александар Вучић је јуче најавио постепено попуштање мера, са обзиром да је пик пандемије у нашој земљи прошао и да смо успешно "иступили криву".

Тренутно је у току најдужи полицијски час у Србији до сада. Забрана кретања је почела у петак у 17 часова, а завршиће се у 5 часова у уторак.

Јужнокорејски премијер Чунг Сје-кјун најавио је данас да ће у земљи до почетка маја остати на снази мере социјалног дистанцирања, али да ће неке мере бити ублажене.

Јужнокорејски премијер је то рекао након што су здравствени званичници пијавили још осам нових случајева корона вируса, што је први пут после око два месеца да је број новозаражених једноцифрен.

Чунг је рекао на састанку владе да мере држања дистанце на јавним местима, свакодневно санирање и ношење маски бити на снази до 5. маја, преноси Јонхап.

Међутим, како је навео, административне уредбе о црквама, баровима, теретанама и појединим школама, којима се препоручује њихово привремено затварање, биће укинуте под условом да се поштују строге мере карантина.

Немачкој потребне милијарде маски да људи радили, возили се

Немачкој ће бити потребне милијарде маски с обзиром на то да је савезна влада изиричито препоручила њихово ношење у јавном превозу и приликом куповине, а поједине покрајине то су већ увеле као обавезу.

- Уколико свим људима у Немачкој хоћемо да омогућимо да раде, иду у куповину и возе се јавним превозом са маскама на лицу онда нам је потребно 8 до 12 милијарди маски годишње - изјавио је немачки министар привреде Петер Алтмајер.

Додао је да ће се много постићи ако се већи део потребних маски буде производио у Немачкој.

Алтмајер је изјавио и да је циљ да се у другој половини лета у Немачкој произведе више милиона маски, како за медицинско особље тако и за становиштво.

Поправља се стање у Шпанији

У Шпанији је од корона вируса у протекла 24 сата преминуло 410 особа, што је најмањи дневни биланс у последњих месец дана, али и велики пад у односу на јуче, каде је забележено 565 смртних случајева, саопштило је министарство здравља.

Укупан број преминулих у тој земљи сада је 20.453, преноси Ројтерс.

Пријављено је 1.528 нових случајева, што је такодје значајан пад у односу на претходни дан када их било више од 3000.

Укупан број заражених у Шпанији порастао је на 195.944.

Тренд пада броја оболелих свакодневан, све више излечених пацијената

Епидемиолошка ситуација у АП Војводини се може окарактерисати као задовољавајућа. Постоји свакодневни тренд пада броја оболелих, уз константано повећање броја излечених пацијената са Цовид 19 инфекцијом.

Предстоји период појачаног опреза због могућности развоја новог таласа епидемије. Пажња ће посебно бити усмерена на мере за смањење ризика преношења вируса у специфичним срединама са већима бројем штићеника и пацијената, као и у местима са већом насељеношћу. Уз све предузете мере и наставак одговорног понашања сваког појединца, здравствени систем Војводине ће наставити, као и до сада, да пружа неопходне услуге сваком грађанину.

Тренутно се у Клиничком центру Војводине лечи 119 пацијената од којих је 7 на респиратору. У привременој изолационој болници, у хали 1 „Новосадског сајма“ борави 191 оболели, а у Специјалној болници за рехабилитацију "Јунаковић" у Апатину њих 34. У општој болници у Панчеву хоспитализовано је 177 пацијената. Од почетка пандемије, на територији АП Војводине је од последица Цовид 19 инфекције преминуло 17 особа.

Закључно са данашњим даном, укупно је тестирано 4.929 узорака пацијената са пребивалиштем на територији АП Војводине, који су испуњавали критеријум дефиниције случаја, од којих је 536 било позитивно на присуство САРС-ЦоВ-2. Укупно су од инфекције излечена 123 пацијента.

Још једна жртва короне у Златиборском округу: Умро мушкарац из Ариља (79)

На територији Златиборског округа тестирано је још 23 особе од којих су три позитивне на корона вирус, а ради се о једном пацијенту из Ужица и две из Бајине Баште.

Од почетка епидемије до данас тестирано је 626 особа а укупно је потврђено 76 случајева инфекције новим корона вирусом (ЦОВИД- 19):

Ужице – 23, Бајина Башта – 13, Пријепоље – 9, Нова Варош – 7, Ариље – 6, Пожега– 6, Прибој – 6, Сјеница – 4 и Чајетина – 2.

Европи ће бити потребно још 500 милијарди евра за опоравак

Европи ће, поред договореног пакета од пола билиона евра, бити потребно још најмање 500 милијарди од институција Европске уније за финансирање економског опоравка након пандемије коронавируса, сматра Клаус Реглинг, генерални директор Европског стабилизаионог механизма (ЕСМ).

Реглинг је, у интервјуу за италијански лист Коријере дела Сера објављеном данас, рекао да ће најлакши начин за обезбеђивање тих средстава бити путем Европске комисије и буџета ЕУ.

- Рекао бих да нам је за другу фазу потребно најмање још 500 милијарди евра од европских институција, а можда и више. За то морамо отвореног ума да размотримо нове инструменте, али и да користимо постојеће институције јер је тако лакше, укључујући пре свега Комисију и буџет ЕУ - навео је он.

Министри финансија Европске уније договорили су се 9. априла о пакету финансијске помоћи државама, компанијама и грађанима у укупној вредности од 540 милијарди евра.

У САД протести, власти пред избором:послови или здравље

Гувернери неких америчких држава најавили су постепено попуштање рестриктивних мера, како би се спасила економија, иако се и даље појављују нова жаришта заразе.

Додатан притисак на читаву ситуацију у земљи стварају и протести против мера карантина које организују мањи покрети и Трампове присталице, али се јављају и у државама у којима су на власти републиканци.

Експерти упозоравају да би рано укидање мера могло да има катастрофалне последице.

Економска ситуација и протести довели су до најаве постепеног ублажавања мера карантина у неким деловима Сједињених Држава.

У Тиролу, првом жаришту, по први пут без новонифицираних

Позитиван тренд у борби против корона вируса у Аустрији се наставља, и по први пут од појаве ове пошасти у покрајини Тирол, где су забележене прве инфекције, а која је од почетка главно жариште, нису забележени случајеви нових оболелих.

Од суботе увече до недеље ујутро није регистрован ниједан нови инфицирани, док је број оних који су оздравили порастао на 2.526.

Према подацима Министаства здравља, број инфицираних од појаве вируса крајем феберуара достигао је 14. 670.

Број умрлих који су били инфицирани корона вирусом порастао је на 452.

Скоро 43 хиљада заражених у Русији, 361 жртва.

Прочитајте ОВДЕ   ко прети да ће одговорити на сваку грешку САД.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА