Најновије

МИНИСТАР ЛОНЧАР ПОТВРДИО: Има оболелих свештеника, али нисмо утврдили где и како су се инфицирали (ВИДЕО)

"У Србији је у последња 24 сата још 224 регистрована случаја вируса корона, укупно 7.114, преминуле су још четири особе, а излечено је више од 1.000 људи", саопштио је министар здравља Златибор Лончар.

Златибор Лончар (Фото: Јутјуб)

Лончар је навео да је у последњих 24 сата тестирано 3.281 особа, од којих је 224 позитивно на Ковид 19.

Хоспитализовано је 3.266 пацијената, а на респиратору је 103 пацијента.

До сада је са респиратора "скинуто" 73 пацијента, рекао је Лончар.

У Србији је до сада укупно тестирано 48.636 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последњих 24 сата преминуле су још четири особе, укупнно 134.

Укупан број излечених до данас је 1.025, истакао је Лончар.

Лончар: Међу свештеницима има заражених

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је данас да међу свештеницима има позитивних на корона вирус и додао да су неки од њих на болничком лечењу, као и да епидемиолози и надлежни утврђују када су се и како заразили.

Он је тако одговорио на питање колико је њих учествовало на васкршњој литургији која је преношена путем медија, те има ли ту одговорности државе.

Тек када буде утврђено када су се и како заразили, даћемо свој суд, рекао је Лончар.

"Замолио бих све да пре тога не тврде да ли је неко био на некој служби, јер та сазнања немамо. Можда нису ни били на тим службама", рекао је Лончар и додао да су ти људи могли да се заразе и на другим местима.

Златибор Лончар није данас хтео ни да потврди, ни да демантује вест да је заражен викар патријарха Иринеја, истичући да се морају штити подаци пацијената.

На констатацију да је јутрос стигла вест да је заражен викар патријарха Иринеја и питање да ли треба да се тестирају верници који су присуствовали васкршњој литургији у недељу, Лончар је казао да се неће наводити имена позитивних или негативних на корона вирус поштујући начело заштите података пацијента.

''То нећете чути од мене, то је заштита података и молим вас да на томе не инсистирате јер то није у реду'', рекао је Лончар.

Он је потврдио да међу свештеницима има позитивних на корона вирус и додао да су неки од њих на болничком лечењу, као и да епидемиолози и надлежни утврђују када су се и како заразили.

На питање колико је свештеника учествовало на васкршњој литургији, која је преношена путем медија, те има ли ту одговорности државе, Лончар је рекао да ће се суд дати тек када буде утврђено када су се и како заразили.

"Замолио бих све да пре тога не тврде да ли је неко био на некој служби, јер та сазнања немамо. Можда нису ни били на тим службама", рекао је Лончар и додао да су ти људи могли да се заразе и на другим местима.

Нема разлике у подацима које објављују штабови

“Нема разлике у подацима о епидемији корона вируса које саопштава Кризни штаб Владе Србије и оних које објављују локални кризни штабови”, изјавио је Златибор Лончар и додао да се једино разликује време објављивања тих података.

Лончар је то казао на редовној прес конференцији на контстатацију новинара да у појединим општинама на југу Србије долази до разлике у бројевима објављеним на сајту Ковид19 и онима које саопштавају локални кризни штабови и да то збуњује грађане.

Министар је објаснио да локални штабови раније ажурирају податке и да их објављују пре него што их ажурира Кризни штаб Владе Србије, који податке објављује у 15 сати.

''Нема никаквог размимоилажења, ради се о апсолутно истим подацима. Скренуо бих пажњу да сачекамо да се споје подаци, локални штабови их добију увече, у току ноћи или ујутро и објављују раније, а ми сачекамо да изађу сви подаци да их објединимо. Само је у томе разлика'', рекао је Лончар.

Мере дају резултате, али нема опуштања

“У Србији је све мање нових оболелих од корона вируса, а број позитивних полако, али стабилно пада”, рекао је директор Инфективне клинике КЦ Србије Горан Стевановић али и указао да то не значи да је време за опуштање.

Подаци за данашњи дан су доста добри, што говори да мере и напори који су предузети дају резултате, истакао је Стевановић.

"Ипак, ни у ком случају не смемо да се заварамо и да помислимо да је посао завршен и да се епидемија завршила. Успели да ставимо под контролу, али ће бити потребан одређени временски период да се одрже овакви резултати", додао је он.

Стевановић истиче да смо успели да задржимо ствар под контролом, али да нам је и даље потребан велики опрез и поштовање свих мера како би се овај тренд одржао.

И имунолог Срђа Јанковић је рекао да је сада очигледан позитиван тренд и да нема сумње да ствари иду добрим током, али да морамо да наставимо као и до сада и још чвршће да спроводимо мере, уз попуштања која су омогућена овим током.

"Никако не смемо сада да почнемо да се поигравамо и да мислимо да смо победили, морамо до краја да будемо одговорни", закључио је Стевановић.

Прочитајте ОВДЕ ко је све од свештеника заражен коронавирусом.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА