Најновије

ОЧИ СВЕТА УПРТЕ У АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Немачка канцеларка је била политички сахрањена, али се дигла из мртвих!

Политички посматрачи су немачку канцеларку Ангелу Меркел више пута отписали. Након слабог изборног резултата ЦДУ на изборима за Бундестаг 2017. после одступања с функције шефице ЦДУ 2018. након покушаја њеног бившег конкурента Фридриха Мерца да преузме политичко вођство 2018. и 2020. - критичари су је одбројавали дане.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Чак су и “њени људи" у клубу посланика ЦДУ/ЦСУ очекивали повлачење средином 2019.  Али, ништа од тога. Јер, Ангела Меркел је попут старе Фолксвагенове-бубе: поуздана, једноставна, без украса и помало неудобна.

Израел и Нови Зеланд, Танзанија и Аргентина

Ангела Меркел одавно није била популарна као сада. Како у земљи тако у иностранству.

“Медији овде у Израелу, виде је као једну од најјачих лидерки света", каже Амишаи Штајн дописник израелског јавног ТВ-сервиса.

Немачка у Израелу изазива доста пажње. А у време короне, на канцеларку Меркел се гледа као на водећу политичку личност “која је у стању да на разумљив начин објасни ситуацију".

Ова новинарска процена из Израела подудара се са коментарима из штампе широм света, као и политичким оценама или гласовима са друштвених мрежа.

У марту је “Нови Зеланд Хералд" истакао: “Немачко вођство заблистало је у кризи чак и ако му се власт осипа". Немачка и Меркел су “победници" у кризи и са својом стратегијом „узор" у борби против пандемије.

Филберт Јонатан Кјеншамби на Твитеру пише да је немачка шефица владе „препознала дух времена у борби против короне", док Алистиде Елиас Бјамунгу додаје: „Честитамо канцеларки Ангели Меркел!"

У коментару објављеном у “Кларину", најчитанијем дневном листу у Аргентини, Рикардо Роа пише: “65-годишња докторка физике, ћерка лутеранског пастора и професорке латинског језика, одрасла у Источној Немачкој, чак и после 15 година на власти понаша се попут нормалне особе".

А сада, у време корона-кризе, Ангела Меркел је „једна од ретких политичарки" која не гледа да сама себе спаси већ се показала као сјајан вођа". „Комуницира са прецизношћу и строгоћом научнице, смирује и разоружава хистеричне. Она је прави вођа", закључио је овај латиноамерички коментатор.

“Атипично и сентиментално"

То су похвале које одају да је тако нешто ријеткост на свјетској политичкој сцени. А стижу и из Велике Британије и САД. „Немачка шефица владе већ седмицама користи своју карактеристичну рационалност, комбиновану са атипичном сентименталношћу", наводи се у подужем чланку који је објавио „Атлантик". А из Лондона једна колегиница јавља да на готово свакој владиној конференцији за новинаре представници седме силе питају своје политичаре зашто не следе пример Немачке.

А шта се дешава са Немачком? Ту је сва пажња усмерена на време након Ангеле Меркел. Када се средином априла приближавала 20. годишњица од како је Меркел преузела председавање ЦДУ скоро да није било никога, ко би на то   подсетио. Али, захваљујући пандемији короне канцеларка Меркел је у последњем АРД-овом истраживању јавног мњења постигла највиши степен популарности од 2017.

Похвале са свих страна

Због чега Ангела Меркел ужива поштовање широм света? Члан Бундестага Андреас Ник, који је уједно и потпредседник Парламентарне скупштине Савета Европе, каже: „За разлику од многих нас у Немачкој, међународни посматрачи и колеге из других парламената препознају са пуно више дубине и проницљивости посебност Ангеле Меркел и њеног начина одлучивања и вођења земље." У то спада и контраст у односу на искуства са политичким вођствима у сопственим земљама, додаје Ник. „Меркел има прагматичан приступ, увек аналитичан, пажљиво разматран, протестантски трезвен и освежавајуће несујетан". Она је научница која је искусила пропаст система у ДДР и његове идеологије а уз то је још и жена".

Андреас Ник је политичар ЦДУ и заговорник курса Ангеле Меркел. Шта би друго могао рећи? Али поштовање према канцеларкином курсу стиже и с друге стране политичког спектра.

Премијер Тирингена Бодо Рамелов (партија Левице) је политичар који преко видео-конференција у време короне стално има контакт са канцеларком. Он каже да она делује „као кризна менаџерка и комуникаторка". Открива да је њено понашање „пријатно, смирујуће и фокусирано на циљ, што је посебно видљиво у добро структурираним видео и телефонским конференцијама". То „уноси одређену спокој у веома комплексне и сложене расправе".

Меркел без маске

Током ове пандемије Ангела Меркел се никада није појавила са заштитном маском. Она је једноставно Меркел и можда као политичарка никад пре није била у тој мери научница као сада.

Њен аналитички приступ увек је ставља испред других. То је оно што иначе нервира Немце или их успављује. Да нема короне, ове суботе би се бирао шеф ЦДУ и наследник Анегрет Крамп-Каренбауер, која је након Ангеле Меркел преузела вођство у партији. Сада међутим, место на челу ЦДУ вероватно неће бити попуњено до децембра. А Меркел ће 1. јула као немачка канцеларка преузети председавање Саветом ЕУ.

Ипак, уз сву тренутну еуфорију, многи гледају на време после Ангеле Меркел. Прича о корони у Немачкој у последњем издању “Сандеј тајмса" у основи више није прича о канцеларки. Фотографија приказује Ангелу Меркел и баварског премијера Маркуса Зедера. Наслов гласи „Корона-Кајзер у јуришу за наследника Ангеле Меркел". А Амишаи Штајн из Тел Авива додаје:

“Други разлог за пажњу коју канцеларка ужива на међународном плану је тај што се још не зна ко долази после ње…".

Прочитајте ОВДЕ зашто Американци губе стратешку предност.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА