Најновије

ПРОВАЉЕНИ? САД шаљу бомбардер у 30 сатну мисију изненађења у близини пријављеног места опоравка Ким Џонг Уна!?

Америчке ваздухопловне снаге најавиле су да је 37. бомбардерска ескадрила послала један од својих суперзвучних бомбардера Б-1Б Лансер на 30-сатно путовање преко Тихог океана до Јапана, где се бомбардер сусрео са јапанским ловцима који су управљали борбеним вежбама.

Лансер бомбардер (Фото: Јутјуб)

Према саопштењу, Лансер је сусрео шест УСАФ Ф-16 Fighting Falcons, као и седам Ф-2 и осам Ф-15 из Јапанских ваздухопловних снага (ЈАСДФ) пре повратка у ваздухопловну базу Елсворт у Јужној Дакоти.

„Ово је била оперативна мисија вишег штаба усмерена на подршку нашим савезницима и одвраћање противника за време демонстрирања динамичког модела активирања,“ рекао је пуковник Линколн Колеман, командант 37.бомбардерске ескадриле. „Ово је био напор целокупног тима који је укључио сваку групу у бази, а који нам је пружио могућност да се интегришемо са више ваздушних оперативних центара у различитим областима одговорности.“

У издању вести помиње се извођење вежбе у Драгон Ренџу, који се налази у ваздухопловној бази Мисава на северу Јапана, али оно што су Ваздухопловне снаге заборавиле поменути је да се више вежби изводило тик уз обалу севернокорејског града где се верује да се Ким опоравља након операције.

Слање поруке Северној Кореји?

Јужнокорејски дневник Донг Илбо известио је у петак да је авион пролетео само 500 миља далеко од Вонсана, источног града у Демократској народној републици Кореји (ДПРК-Северна Кореја), приметивши да се тамо, како се прича, опоравља Ким.

Извор јужнокорејске војске, који није учествовао у вежби, рекао је за Донг Илбо: „Између осталог намере ове вежбе су спречавање скорашњег показивања војних мишића Северне Кореје, које је осмишљено са циљем да одагна гласине око лошег здравља младог вође.”

Тврдњу наизглед потврђује страница за праћење летелица Аиркрафт Спотс, која је приметила да је Лансер наставио из Мисаве до Окинаве пре него што се вратио кући преко Северног пола.

Према ваздухопловним снагама, ова вежба била је део „динамичког модела активирања“ који је Пентагон последњих година усвојио као начин задржавања противника у неизвесности разбијајући монотонију и предвидивост редовно планираних размештања и ротација.

„Брзо активирање ваздухопловних снага директно подржава Националну стратегију одбране и уверава да можемо осигурати огромну силу било где, било када и подржавати америчке интересе или наше савезнике и партнере“, генерал Тим Раз, командант Ратне команде Ваздухопловних снага и Стратешког Ваздухопловства, наводи се у саопштењу.

„Ова мисија је демонстрација нашим пријатељима широм региона: ми ћемо и даље остати у потпуности предвидљиви у својој посвећености осигуравању мира, истовремено показујући да имамо могућност деловања са бројних локација широм света, чак и током глобалне пандемије.“

Избор Б-1Б Лансер-а је такође симболичан: надзвучни бомбардер са окретним крилом, који је Роквел дизајнирао за брзе нуклеарне ударе на малим висинама, није летео у Индо-Пацифички регион од јануара 2018., када се ескадрила са базом на америчкој територији Гуама вратила назад у Сједињене Државе. Међутим, док су били на размештању, Лансери су учествовали у нападима на ДПРК, при чему су се повлачили тек што су се приближили граници.

Кимов статус није познат

Након непотврђеног извештаја раније ове недеље да је Ким у „озбиљној опасности“ после операције, гласине су се вртеле у медијима и владама о Киминој судбини и ономе што би се могло догодити у социјалистичкој земљи од 25 милиона. Иако су медији генерално били екстремнији у свом пласирању потенцијалних сценарија, владе од Сеула до Вашингтона биле су одмереније у својим одговорима.

Амерички потпредседник Заједничког шефа генералштаба генерал Џон Хyтен рекао је новинарима током брифинга у Пентагону у среду да је уверен да Ким остаје на челу војске Северне Кореје, укључујући и нуклеарно оружје, али напоменуо је да нема чврстих доказа о Кимовом статусу. Амерички председник Доналд Трамп рекао је исто, и пожелео државнику брз опоравак; разговори Трампа и Кима отворили су врата невиђеном зближавању с ДПРК, посебно преко Јужне Кореје.

Са своје стране, Пјонгјанг је потпуно занемарио гласине, а иако су фотографије из штампе изостале, редовни извештаји се настављају са изјавама и поступцима 36-годишњег лидера. Влада Јужне Кореје, такође, није показивала интересовање за гласине, а представници су медијима рекли да нису забринути за Кимово здравље.

Прочитајте ОВДЕ  шок интервју израелског професора.

Извор: logicno. com/С. Филиповић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА