Најновије

“НУДОЉ А-235”: Најтајнији противракетни састав који ће заштитити Москву, чак и од напада из свемира!

Руска одбрана тренутно тестира најсавременији противракетни састав који ће штитити главни град од свих врста претњи, укључујући и оне из свемира, изјавио је војни стручњак Виктор Мураковски.

Нудољ (Фото: Јутјуб)

Намењен да замени протовракетни састав А-135, нови А-235 Нудол сустав данас пролази тестове стварајући велику бригу ​​Сједињеним Државама, које сматрају да нови комплекс може озбиљно ограничити капацитете њихових свемирских снага.

Иако нове ракете могу деловати у зони ниске Земљине орбите, њихов главни циљ остаје заштита московске регије, тврди уредник руског часописа.

Војни стручњак каже да се не ради о новој врсти наоружања, већ само о модернизираној верзији претходног састава А-135 Амур који је стављен у употребу 1995. године.

“Не планирамо градити састав противракетне одбране који би покривао целу земљу. Још увек је реч о одбрани Москве и средње економске регије од интерконтиненталних балистичких пројектила, оних са средњим дометом и других претњи. Не треба нам нова врста наоружања. Користићемо модернизовани и опсежно модификовану верзију А-135”

Као подсетник, у потпуности је аутоматизован: откривање циљева, закључавање циља, добивање ауторизације за лансирање и испаљивање. А-135 такођер може разликовати бојеву главу од мамца, које тренутно поседују све интерконтиненталне ракете.

Нудољ, један од најтајнијих пројеката руске одбрамбене индустрије, пролази тестирање од 2014. године. Укупно је изведено десет лансирања, према информацијама доступним из јавних извора.

Познато је да комплекс може погодити циљеве на удаљености од око 1.500 километара. Брзина његове ракете може досећи 10 пута већу од брзине свука (10 маха). Дакле, то је хиперзвучни ракетни састав.

Посебност новог пројектила лежи у чињеници да неће носити ниједну бојеву главу, већ ће уништити циљ својом кинетичком енергијом. Другим речима, непријатељска ракета биће уништена након судара хиперзвучном брзином. Заправо, применити нуклеарну бојеву главу, какву има А-135, значи ризиковати покретање нуклеарног рата. Нудољ ће спречити такав ризик.

“Осим тога, састав може функционирати изван атмосфере, а то је да циља сателите који се налазе у ниској земаљској орбити. Важна чињеница за Русију, забринута због намера Вашингтона да своје ново наоружање размести у свемир. Нудољ може спречити такве претње“, додаје Виктор.

Такође, А-235 се одликује својом покретљивошћу: лансирне ракете постављају се на теренска возила, омогућујући им брзо и тајно премештање до жељеног подручја.

Чињеница је да САД имају амбицију створити брзи састав планетарних удара. Мобилни лансер, за разлику од стационарних лансера који тренутно делују у саставу А-135, омогућит ће промену положаја и уклањање пројектила из подручја удара.

Генерал Џон Рејмонд, шеф америчке свемирске команде, недавно је оптужио Русију да је 15. априла тестирала противсателитску ракету. Након ове изјаве, руски војни стручњак Алексеј Леонков рекао је да је највероватније реч о тесту ракете А-235 Нудољ.

Стручњак је нагласио да се слична испитивања још увек проводе према плану и да је Москва редовито обавештавала Сједињене Државе о балистичким испитивањима како би се избегло лажно активирање састава упозорења од пројектила. Такође је сматрао провокативним што је Вашингтон назвао нови комплекс “противтелитским оружјем”. Искрено, амерички генерал и није далеко од истине, само се треба упитати ко је за то одговоран.

Прочитајте ОВДЕ   где је то почео пичвајз.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА