Најновије

ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ИЛИ НЕШТО ДРУГО? 5Г мрежа одговорна за ширење Ковид-19?

Међу бројним теоријама завере о корона вирусу, друштвеним мрежама се шире тврдње да је за ширење Kовид-19 одговорна 5Г технологија, што је научна заједница одбацила као бесмислицу и глупост, док власти у Великој Британији испитују да ли су предајници мобилних мрежа запаљени под утицајем неоснованих тврдњи, пишу светски медији.

Мрежа 5Г (Фото: Јутјуб)

Две варијанте теорије завере

Друштвеним мрежама Фејсбук, Јутјуб и Инстаграм, укључујући с верификованих налога који имају хиљаде пратилаца, шире се теорије завере да 5Г технологија помаже у преношењу вируса, што су научници одбацили као "потпуну глупост".

Теорије завере које тврде да је 5Г некако одговорна за корона вирус појавиле су се на Фејсбуку крајем јануара, како наводи британски јавни сервис, отприлике када су први случајеви обољевања од Kовид-19 пријављени у САД.

Те теорије углавном долазе у две варијанте – једна је да 5Г некако сузбија имуни систем, чиме су људи наводно подложнији зарази, док друга тврди да се вирус преноси употребом 5Г технологије.

Обе ове идеје су "потпуна глупост", рекао је професор ћелијске микробиологије Сајмон Кларк сa Универзитета Рединг, додајући да 5Г радио таласи ни изблиза нису довољно јаки да би утицали на имуни систем. ББЦ додаје да је професор педијатрије с Универзитета Бристол Адам Фин рекао да је немогуће да 5Г преноси вирус, пошто су вируси и електромагнетски таласи, који омогућавају мобилну телефонију, потпуно различите ствари.

Вируси нападају људске или животињске ћелије и користе их за репродуковање што изазива инфекцију, објашњава Би-Би-Си, указујући да вируси не могу дуго опстати изван живих ствари, тако да морају да нађу начин да уђу у њих, обично преко капљица течности из кашља и кијања. Геномска секвенца корона вируса сугерише да је прешао са животиња на људе и онда почео да се преноси међу људима.

Стручњаци одбацују бројне теорије завере о корона вирусу и 5Г мрежи као лажне, објашњавајући да је 5Г технологија заснована на радио фреквенцији и да то не може створити вирус.

Једна од раширенијих теорија, коју је на Твитеру преносила америчка певачица Кери Хилсон тврди да је корона вирус изазван 5Г технологијом, а да Ковид-19 није широко раширен у Африци пошто на том континенту нема 5Г мреже. Уз свој коментар она је поделила вирални снимак контроверзног америчког лекара Томаса Кована, који је под истрагом медицинског тела у Калифорнији и који је тврдио да је 5Г направио корона вирус.

Кован у видеу наводи да је Вухан први град који је потпуно покривен 5Г мрежом, као и да је Кина покренула ту мрежу у октобру 2019. године, два месеца пре избијања епидемије. Међутим, истиче АФП, не само што се корона вирус није појавио прво у Јужној Кореји, која је пионир 5Г мреже, већ се проширио многим земљама без те мреже као што су Иран или Француска.

Фабијан Елио истраживач с Универзитета Сари специјализован за изложеност електромагнетским зрацима, рекао је да је 5Г дизајниран слично старијој мрежи 4Г. Пошто је вирус живо биће, он, истиче Елио, не може бити направљен радијацијом. "Заправо сасвим супротно – постоје смернице да се осигура да радијација не штети живим бићима".

И трећа теорија…

Међу бројним расправама о подмуклој вези постављања 5Г мреже и Ковид-19 је и теорија да се корона вирус користи за прикривање опасних последица мобилне мреже пете генерације, указује Јуроњуз.

Ситуација у Великој Британији с тим теоријама завере се интензивирала после извештаја да су предајници телефонске мреже намерно запаљени. После видео снимка запаљеног предајника у Бирмингему, један корисник на Фејсбука је одговорио: "Све их треба спалити!! Корона вирус је само заташкавање... 5Г убије све. Превише је снажан". Други је одговорио да "уништава животе", док "влада ћути и криви пацове и слепе мишеве у Кини".

Кад је реч о здравственим последицама мобилних мрежа Светска здравствена организација је саопштила да после многих истраживања "штетне последице по здравље нису каузално повезане с излагањем бежичној технологији".

Електромагнетски таласи емитују електромагнетско зрачење за које се верује да на вишим фреквенцијама може изазвати рак, али додаје да ниске фреквенције, као у 5Г мрежи, стварају нејонизујуће зрачење за који се не верује да може оштетити ћелије. Фреквенције 5Г могу бити више него код 4Г и других мрежа, али су и даље далеко ниже од ограничења која су међународно препоручена.

"Бизарне" теорије на делу

Власти у Великој Британији испитују три пожара на предајницима мобилне телефоније као могуће подметање пожара усред забринутости о нападима на телекомуникациону инфраструктуру због теорија завера које повезују 5Г технологију са ширењем корона вируса, пише Обезрвер.

Градоначелник Ливерпула, где је горео један предајник, Џо Андерсон рекао је да је и он добио претње пошто је те теорије одбацио као "бизарне". Поред предајника у области Ливерпула, пожар је избио и на торњевима у Бирмингему и Белфасту.

Британски медијски регулатор Офком саопштио је прошле недеље да упозорио емитере који шире одбачене теорије завере, мада се, указује Обзервер, те теорије више шире на друштвеним мрежама.

Проблем је постао толико изражен да су инжењери Опенрича који обезбеђује услуге широкопојасног интернета, на анти-5Г групама на Фејсбуку молили да буду поштеђени од узнемиравања на улицама пошто немају везе с одржавањем мобилних мрежа.

После уништавања опрема и узнемиравања радника телекомуникационих компанија, британска влада је саопштила да је теорија завере да је 5Г мрежа имала улогу у ширењу корона вируса 'одвратна лажна вест и потпуна лаж', преноси Ројтерс.

То је "просто бесмислица, опасна бесмислица", рекао је члан владе у Лондону Мајкл Гоув.

Национални медицински директор Енглеске у британској здравственој служби НХС Стивен Повис  рекао је да је та теорија обична бесмислица, "најгора врста лажне вести", додајући да су "заправо мреже мобилне телефоније од апсолутно критичног значај", посебну у време када се тражи од људи да остану код куће.

Славни и друштвене мреже

Познате личности критиковане су због "потпаљивања" теорија завера које повезују 5Г технологију с корона вирусом пошто се неколико видео снимака које приказују запаљене предајнике 5Г у Великој Британији појавило на друштвеним мрежама.

Страница на Фејсбуку, направљена у четвртак, охрабривала је људе да пале торњеве после неоснованих тврдњи о здравственим ризицима 5Г технологије, али је, наводи британски лист, та друштвена мрежа укинула ту страницу.

Међу познатим личностима које су прослеђивале теорије о вези 5Г и пандемије Ковид-19 био је и амерички глумац Вуди Харелсон. Он је на Инстаграму написао да није "потпуно" испитао ту теорију, али да је "веома интересантна". "Много мојих пријатеља говори о негативним ефектима 5Г".

"Теорије завере су опасност за јавно здравље", рекао је истраживач глобалног здравља на Универзитету Саутемптон Мајкл Хед и указао да се могу видети људи који су жељни да покажу своје незнање о теми у којом немају никакву стручности, нити склоност да објављују корисне поруке о јавном здрављу.

Британска влада је такође позвала технолошке гиганте да зауставе ширење "лудачких теорија завере" о 5Г мрежи и корона вирусу.

Министар за дигитална питање и културу Оливер Дауден тражио је од друштвених мрежа да сузбију дезинформације које подстичу "криминално понашање".

Портпарол Фејсбука, који је власник Воцапа на којем се такође шире неистините тврдње, рекао је да је та компанија посвећена решавању проблема виралних порука и да сарађује с министарствима здравља широм света да обезбеди корисне информације о корона вирусу, као и да подржи рад људи који проверавају чињенице како би се оповргли митови о Ковид-19.

Прочитајте ОВДЕ на шта је упозорио познати руски свештеник.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА