Најновије

Затварање балканске руте европским специјалним јединицама (ФОТО)

Први пут од избијања мигрантске кризе балканска рута на граници Грчке и Турске затворена је уз ангажман грчких снага безбедности, полицајаца ЕУ појачаних специјалним јединицама више европских држава.

Специјалне јединице аустријске и грчке полиције ЕКАМ и ЕКО Кобра први пут заједно чувају границу према Турској (Фото: e-amyna. com)

На граници са Турском заједно су се нашле елитна противтерористичка јединица аустријске полиције "ЕКО Кобра", фински 5. одред за специјалне интервенције пограничних снага и противтерористичка јединица грчке полиције ЕКАМ. Они наступају као здружена интервентна група која помаже регуларној полицији и војсци у обезбеђивању кључних тачака границе.

Здружене Грчко-европске снаге безбедности наставиће да чувају границу у региону Евроса који се и даље налази у ванредном стању иако на том простору након једномесечних окршаја влада затишје. 

Еврос је током фебруара и марта био поприште нове кризе на Балкану.

Оператори грчке специјалне јединице ЕКАМ (средина), финског 5. интервентног одреда (лево) и аустријске ЕКО Кобре (десно) на заједничком задатку у Евросу (Фото: doureios. com)

Незадовољна политиком Европске уније Анкара је одлучила да отвори границу за избеглице и мигранте, помажући им да дођу до Евроса. Грчка је одговорила ангажовањем војске и проглашењем ванредног стања у том региону, оптужујући Турску за злоупотребу избеглица.

Многобројни инциденти су кулминирали разменом сузавца и шок бомби грчких и турских снага безбедности. Хиљаде миграната који су покушавали да пробију граничну ограду сада су повучени назад у избегличке центре. У Турској се налази око четири милиона избеглица и миграната из Сирије и других делова Азије и Африке. 

Европска комисија подржала је Грчку у намери да спречи илегалне преласке границе, поручујући да је то граница Европске уније.

Уочи нове кризе Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) на копненим и поморским границама Грчке имала је око 500 европских полицајаца. На захтев Атине ангажовано је појачање Фронтекса. У Грчку су упућена два тима за брзе интервенције РАБИТ (Rapid Border Intervention Team). 

Мултинационални састав од 100 полицајаца из 22 земље ЕУ укључујући Немачку, Холандију (жандармерија), Португалија (жандармерија), Пољску, Италију, Кипар, Словенију, Хрватску и Естонију упућен је као помоћ за заштиту грчке границе у региону Еврос. Интервентни тим за заштиту поморских граница упућен је и на Егејско море.

За разлику од ранијих криза у Грчку овог пута нису стигле само регуларне полицијске снаге. Противтерористичке јединице три европске државе са дугим цевима заједно делују као специјална интервентна група за заштиту границе. 

Беч је упутио своју противтерористичку јединицу полиције ЕКО Кобра (Einsatzkommando Cobra). У Грчку је стигло 13 оперативаца те јединице опремљених аутоматским пушкама СтГ 77А3 и оклопним возилимаа Сурвајвер (Survivor) и Ахлајтнер (Achleitner) са уређајима за ноћно осматрање.  

Финска је послала елитни 5. интервентни одред пограничне страже. Првобитна намена ове специјалне јединице била је да обезбеђује државну границу након распада некадашњег СССР-а. Поред тога служи и као специјална формација за подршку регуларној полицију у кризним ситуацијама. 

Грчка је поред јединица редовне полиције и војске из састава 4. армијског корпуса на границу распоредила и елитну противтерористичку јединицу полиције ЕКАМ. 

Ова формација позната је по акцијама хапшења чланова терористичке групе 17. новембар и решавању талачке ситуације на лету 160 од Истанбула до Анкаре који је отмичар приземљио у Атини. 

На сајту ЕКАМ се наводи блиска сарадња са другим специјалним полицијским јединицама света: аустријским Кобрама, немачким СЕК-ом (Spezialeinsatzkommandos), француским РАИД-ом, јединицом америчког ФБИ за решавање талачких ситуација и америчким војним специјалним снагама.

Грчки ЕКАМ и аустријска ЕКО Кобра део су мреже АТЛАС која окупља специјалне полицијске јединице држава Европске уније. 

Сада се ЕКАМ и Кобре налазе на истом задатку. Према најавама грчких званичника они ће то наставити да чине и у наредном периоду јер у Евросу и поред тренутног затишја и даље влада ванредно стање.

Да ли су Амери узалудно потрошили 80 милина за један Ф-35 сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkan.sec

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА