Најновије

СРБИН, А НЕ ХРВАТ! Ево шта кажу светски медији о Тесли!

И Њујорк тајмс и Блумберг и Вашингтон тајмс пренели су вест да је Србија протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација велики амерички научник српског порекла Никола Тесла представљен као Хрват и човек који је био "један од првих људи који је открио рендгенски снимак".

Никола Тесла (Фото: Pixabay)

Њујорк тајмс, Блумберг, ВОА, више десетина америцких портала и ТВ станице као и Торонто стар, малезијски The Star и Taiwan News преносе да је министар спољних послова Ивица Дачић упутио протест Бриселу, након што је на страници ЕУ за образовање деце Тесла представљен као "познати Хрват" , за кога Њујорк тајмс подсећа да је био и ривал Томаса Едисона.

Тесла, Србин рођен 1856. године у тадашњем Аустријском царству, у Смиљану, на територији данашње Хрватске, у породици православног свештеника, већи део део живота провео је у иностранству, радећи најпре у Будимпешти и Паризу пре него што је 1884. емигрирао у САД, где је добио америчко држављанство.

Умро је у Њујорку 1943. године, где је испраћерм по православном обреду. Теслин пепео чува се у "златној кугли" у Музеју Николе Тесле у главном граду Србије. Историјске књиге често наводе његову изјаву да је поносан на своје српско порекло и своју хрватску домовину. Његови споменици налазе се у Београду и Загребу.

Тесла је најпознатији по развијању наизменичне струје, која је помогла сигурној дистрибуцији електричне енергије на великим даљинама, а експериментисао је с рендгенском и радио-технологијом.

Сви ти медији, укључујуци и Дојче веле и Радио слободна Европа и Анадолију преносећи ту вест АП, наводе и да је министар културе Србије Владан Вукосављевић затражио извињење од ЕУ због "лажног" представљања Теслиног порекла.

Двери неће учествовати на изборима 21. јуна! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА