Најновије

ВУЧИЋЕВА ИГРА: Већ трећи пут се “повлачи” са чела СНС

Трећи пут у последње три године Александар Вучић је најавио је да ће се повући са места председника Српске напредне странке. Први пут је то учинио 2017, када је повлачење са најјаче страначке функције орочио за 2019, па је потом то изјавио и крајем прошле године, да би пре два дана поново најавио одлазак са места председника СНС-а.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Да ли се заиста може очекивати да Вучић препусти челну позицију у странци, која на њему темељи висок рејтинг, а он на њој јаку власт? Шта заправо стоји иза његових великих најава?

Да је било како је најављивао, Вучић данас не би био председник Србије. Он је пре три године, у време када је Томиславу Николићу истицао председнички мандат, на медијске спекулације одговарао да му “не пада на памет” да се кандидује за новог шефа државе.

Исте те 2017. године рекао је да ће СНС новог лидера добити 2019, а потом и за Видовдан ове године. Већ сада је извесно да се то ипак неће догодити.

Међутим, Вучић је у петак изјавио да ће се у 2020. повући са функције председника странке, те да је све померила корона.

У ове његове најаве, после свега, данас мало ко верује. Социолошкиња Весна Пешић каже за Нова.рс да Вучић најавама о одласку са места председника СНС жели да покаже да је он човек који воли Србију, а не власт.

“Он хоће да поручи бирачима да ту није због власти, већ због државе и народа. Његове лажи су стратешка ствар и престигли смо цео свет по фејкњузу, али постоји велика маса људи која њему заиста верује. Познајем га из времена када је први пут постао посланик и тада је имао 24 године. Тада је био један од најлуђих заговорника ратова. Цела њихова идеолога заснивала се на лажима”, наводи Пешић и додаје да је све било супротно од онога што је рекао.

Пешић: Уверавао нас је да му не пада на памет да буде председник

“Причао је да смо најбољи у Европи, а у свему смо последњи. Сада прича како ће српска економија бити најбоља у Европи, како ће здравствени радници добити веће плате, а то се није догодило. Неки су добили и мање”.

Она каже да не верује ни у његову изјаву да не би волео да се кандидује на следећим председничким изборима.

“Уверавао нас је и раније да му не пада на памет да буде председник Србије, када је Томислав Николић још био на тој функцији и био један од ретких који није кршио Устав. Али не, он је морао да измисли неки Национални савет за сарадњу са Русијом и Кином, да му да вилу на Дедињу, па да постане председник”, наводи Пешић.

Поповић: Још једна Вучићева шарада

У Вучићеве најаве о повлачењу не верује ни Драган Поповић, директор Центра за практичну политику. Он каже да је то само једна од бројних његових шарада.

“Не верујем да ће се Вучић повући са позиције која му даје моћ. Он је буквално једина институција у овој земљи и такве његове најаве не схватам озбиљно. Мислим да је то његова представа за бираче. Он им каже да ће се повући, да ће наћи неког бољег, а онда ће им рећи да је он хтео, али да није било бољег”, оцењује Поповић у изјави за наш портал.

Анђелковић: Вучић свестан да је повлачења за њега опасно

Са друге стране, политички аналитичар Драгомир Анђелковић мисли да је Вучић свестан да мора да ствара гарнитуру наследника, као и да се до сада није повукао из СНС јер је то за њега било опасно.

“Политика нас учи да у случају повлачења са функција у странци, нови кадар ће после одређеног времена самостално да доноси одлуке. Вучић је свестан да је то добро за Србију, али је опасно за њега. У претходном периоду било је доста турбулентих ситуација, а доношење таквих одлука захтева политички мир. Он ће вероватно то да уради када прођу парламентарни избор. Вероватно је проценио да ће то бити најпогодинији тренутак”, каже Анђелковић за наш портал и додаје да је СНС синоним за Вучића, али и да та странка не може да се заснива само на њему.

На српској политичкој сцени највећу моћ имали су увек лидери странака које су на власти. Бивши председник државе Томислав Николић утицај и моћ је изгубио када је поднео оставку на место председника странке и препустио га Александру Вучићу.

У време демократа најмоћнији политичар био је председник државе и ДС-а Борис Тадић, а не тадашњи премијер Мирко Цветковић, иако је функција председника владе јача од председничке.

Јасно је да и данас, мада има највећа овлашћења, премијерка Ана Брнабић има значајно мањи утицај од председника Вучића и зове га “шефе”.

Прочитајте ОВДЕ  од кога то Вучић покушава да се отргне.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА