Најновије

ОВО ЈЕ НАЈЛАКШИ ПУТ ДО 100 ЕВРА: Одговори на питања о новчаној помоћи!

Грађани Србије од петка ће моћи да се пријаве за новчану помоћ од 100 евра, а исплата ће почети најкасније 1. јуна. Као што се зна, пензионери и корисници новчане социјалне помоћи новац добијају аутоматски, без пријаве.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Министарство финансија, на чијем је челу Синиша Мали, дало је одговоре на најчешћа питања о исплати помоћи, а ово су десет најважнијих.

1. Ко има право на једнократну помоћ од 100 евра?

Сви пунолетни држављани Србије, који су 24. априла, на дан ступања на снагу уредбе, имали активно пребивалиште на територији наше земље (укључујући, наравно, и јужну српску покрајину Косово и Метохију), са важећом личном картом.

2. Како грађани могу да се пријаве?

Сви примаоци пензија и примаоци новчане социјалне помоћи ће аутоматски бити пријављени. Под примаоцима пензија сматрају се и корисници привремене накнаде - инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности. Сви остали који испуњавају услове наведене у претходном одговору могу да се пријаве путем портала Управе за трезор или путем контакт-центра, чији ће број бити објављен непосредно пред почетак пријаве 15. маја. Пријава траје до 5. јуна.

3. Када ће почети исплата?

Исплата за примаоце пензија и новчане социјалне помоћи ће почети 15. маја 2020. За све друге најкасније 1. јуна.

4. Како ће добити новац они који немају текући рачун?

Уколико држављанин нема текући рачун, потребно је да се при подношењу пријаве изјасни у којој банци жели да му се отвори једнократни наменски рачун. Након тога, рачун ће аутоматски бити отворен, без икаквих трошкова. Након што држављанин подигне новац, наменски рачун ће бити угашен.

5. Да ли новац са наменског рачуна мора да се подигне у готовини или може директно да се преусмери на нека плаћања?

Новац са наменског рачуна се подиже у готовини. Уколико је држављанин новац примио на текући рачун, који је претходно већ био активан, њим може да располаже као што то и иначе чини.

6. Да ли неко ко нема текући рачун може 100 евра да прими на туђи рачун?

Не постоји могућност да се једнократна помоћ уплати на рачун друге особе.

7. Да ли држављани који су тек напунили 18 година и немају личну карту морају да је изваде да би се пријавили?

У складу са важећим законом о личној карти, држављанин старији од 16 година живота, који има пребивалиште на територији Србије, дужан је да има личну карту. Право на помоћ имају пунолетни држављани који су на дан 24. априла имали активно пребивалиште на територији Србије, са важећом личном картом.

8. На који начин могу да се пријаве држављани којима је истекла лична карта, а због ванредног стања нису били у могућности да добију нову?

Уколико је неком лична карта истекла за време трајања ванредног стања, имаће право да користи једнократну новчану помоћ.

9. Да ли само носилац новчане социјалне помоћи добија исплату, а остали чланови исте породице се пријављују?

Искључиво примаоци новчане социјалне помоћи, дакле и носилац новчане социјалне помоћи и остали пунолетни чланови његове породице, добијају исплату по аутоматизму. Сви остали корисници социјалних давања треба да се пријаве, укључујући и примаоце привремене новчане надокнаде услед незапослености.

10. Да ли ће држављани који нису пензионери, а имају више од 65 година, примити директну уплату или је потребна пријава?

Потребно је да се пријаве.

ЕУ уводи санкције Немачкој. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА