Најновије

ШОК: ЕУ уводи санкције Немачкој

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одобрила је покретање процедуре увођења санкција против Немачке због кршења европског законодавства.

Урсула фон дер Лајен (Фото: Јутјуб)

Фон дер Лајен раније је најавила да је могућ правни поступак против Немачке.

Она је, реагујући на пресуду немачког Уставног суда, објаснила да је право ЕУ надређено праву националних држава те да је поступак могућ управо због "поткопавања тог правног поретка".

"Европска комисија потврђује три темељна начела: да је монетарна политика Уније ствар искључиве надлежности; да право Уније има предност пред националним правом и да су одлуке Европског суда обавезујуће за све националне судове“, каже се у изјави Урсуле фон дер Лајен, која је објављена у врло необично време, у недељу поподне.

Немачки Уставни суд довео је у питање првенство највишег суда ЕУ преиспитујуц́и стимулативни програм Европске централне банке. То је било први пут да је највиши немачки суд донео одлуку која је у супротности са закључцима Европског суда, који је раније утврдио да је тај програм откупа обвезница у складу са европским правом, преноси Јутарњи лист.

Највиши немачки суд могао би тај програм откупа државних обвезница да прогласи незаконитим према немачком законодавству и делом противним немачком уставу, ако не добије уверљиво објашњење од ЕЦБ.

Немачка централна банка, Бундесбанк, могла би тако бити искључена из тог програма.

Одлука немачког суда односи се на програм масовног откуп државних обвезница, обвезница државних агенција, локалних јединица и међународних организација на секундарном тржишту.

Програм који је покренут 2015. и трајао је до 2018. омогућио је откуп државних обвезница у износу од око две хиљаде милијарди евра. Реч је о програму квантитативног попуштања, који је увелико смањио камате, односно трошкове задуживања и омогућио привредни раст након велике финансијске кризе.

Суд ЕУ, чије је седиште у Луксембургу, раније је утврдио да је одлука ЕЦБ у складу с европским прописима, а у петак је објавио да покушаји националних судова да оспоре његов примат угрожавају правни поредак Уније, не осврћући се директно на став немачког суда.

Председница Комисије наводи да коначну реч у тумачењу европског права има Суд ЕУ у Луксембургу, а не национални судови.

"Коначна реч о праву ЕУ увек се доноси у Луксембургу. Нигде друго", истиче фон дер Лајен.

Она додаје да ће Комисија сада детаљно проучити одлуку немачког Уставног суда и да ће размотрити даље кораке, који могу укључивати и покретање поступка против Немачке.

„Европска унија је заједница вредности и права, која се мора увек подупирати и бранити. То нас држи заједно. За то се заузимамо“, рекла је фон дер Лајен.

Одлука немачког Уставног суда наишла је на велики одјек јер би могла довести у питање правни темељ ЕУ. Многи постављају питање ако немачки суд не поштује Суд ЕУ, како се онда иста ствар може тражити од других земаља чланица.

Руси на Балкану су европска ноћна мора. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист/ Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА