Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПОВОГ ЕПИДЕМИОЛОГА: Ако се државе оглуше о фазе отварања последице би могле бити озбиљне! Сигурно умрло више људи

"Уколико се државе оглуше о сугерисане фазе отварања - последице би могле бити озбиљне", поручио је Ентони Фаучи, члан тима Беле куће за борбу против коронавируса и водећи амерички епидемиолошки стручњак, у одговору на питање сенаторке Пети Мареј током претреса у Комитету за здравство, образовање, рад и пензије америчког Сената посвећеном реакцији САД на пандемију Ковида 19.

Ентони Фаучи (Фото: Јутјуб)

"У зависности од ширења или сузбијања епидемије у конкретном подручју, држави или граду, одређују се брзина и размере поновног отварања. Забринут сам уколико уколико се догоди ситуација у којој није забележено двонедељно очекивано опадање броја случајева - што омогућава улазак у Фазу 1", рекао је амерички епидемиолог током претреса у Сенату.

"Уколико би поједини градови или државе прескочиле те фазне баријере, прерано се отворили, без могућност да реагују - могу се створити услови за повратак епидемије", рекао је Ентони Фаучи.

Осим Фаучија, претресу који је организован као виртуелна конференција пошто је четворо учесника у самоизолацији услед контакта са службеником Беле куће позитивно тестираним на коронавирус, присуствовали су Роберт Редфилд, директор Центара за контролу заразних болести, Стивен Хан, представник Управе за храну и лекове, Брет Гироир, помоћник државног секретара за здравство, као и сенатори - чланови Комитета за здравство, образовање, рад и пензије.

Ентони Фаучи рекао је током претреса да вирус није под контролом.

"Тренутно, зависи шта тренутно сматрамо под сузбијањем. Вирус није у потпуности под контролом. Посматрајући динамику појаве нових случајева - бројеви опадају. Тако да се крећемо у правом смеру - али то не значи да у било ком смислу епидемију држимо под контролом", истакао је амерички стручњак.

Директор Националног института за алергије и заразне болести рекао је да се тренутно испитује више решења за вакцину указавши да се на тај начин повећава шанса за успех – што би допринело доступноси вакцине на глобалном нивоу.

"Национални институт за здравље усредсређен је на развој безбедних и ефикасних вакцина и терапија против коронавируса и дијагностичких тестова", рекао је у припремљеном излагању у Комитету за здравство, образовање, рад и пензије америчког Сената, Ентони Фаучи, члан тима Беле куће за борбу против коронавируса и водећи амерички епидемиолошки стручњак.

"Надамо се да ц́е наши напори у истраживањима - уз напоре уложене у систему јавног здравља, брзо окончати тешко искушење кроз које пролазимо", рекао је доктор Фаучи.

"Ти напори побољшаће нашу реакцију на пандемију и допринети нашој припремљености за следећи, неизбежни, нови талас болести. Надамо се да ц́е наши напори у истраживањима - уз напоре уложене у систему јавног здравља, брзо окончати тешко искушење кроз које пролазимо", рекао је доктор Фаучи.

"Међутим", указао је Фаучи, "нема гаранција да би вакцина могла бити ефикасна".

Брет Гироир, помоћник државног секретара за здравство, указао је да је у Сједињеним Државама тестирано више од девет милиона људи - што је, како је рекао, више од броја тестираних грађана у било којој другој држави.

"То је и двоструко више него што је износио број тестираних у Јужној Кореји - држави која важи за узор борбе са пандемијом", рекао је током излагања Гироир.

Он је рекао да очекује да ће до ране јесени у Сједињеним Државама дневно моћи да буде тестирано између 40 и 50 милиона грађана месечно.

На значај доступности тестова указао је Роберт Редфилд - директор Центара за контролу заразних болести.

"Потребно је да САД располажу са довољно капацитета за тестирање на коронавирус - пре него што почне попуштање рестриктивних мера. Брзо и широко доступно тестирање је најважније за поновно отварање Америке", рекао је Редфилд у обраћању.

Он је истакао да је праћење контаката са оболелим особама кључно за превенцију преношења вируса.

Стивен Хан, представник Управе за храну и лекове, рекао је да је организација коју предводи издала неколико хитних одобрења за употребу тестова на коронавирус и да ће наставити са праксом њихове провере.

"Контролишемо да ли се на тржишту појављују лажни тестови и предузимамо мере за заштиту јавног здравља", рекао је Хан. Према његовим речима, званичници раде на томе да јавности пруже информације о тестовима који су проверавани.

Ризици појаве нове пандемије

Амерички здравствени званичници последњих недеља упозоравају да би ублажавање мера које подразумевају останак у домовима и прерано отварање послова могло допринети разбуктавању пандемије коронавируса – што би могло угрозити јавно здравље и угрозити настојања администрације председника Доналда Трампа да обнови економске активности у држави.

План Беле куће садржи препоруке које обухватају значај пада броја позитивно тестираних грађана, тренд смањивања потврђених случајева у двонедељном интервалу, као и системе проналажења особа које су биле у контакту са оболелима.

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, укупан број оболелих од коронавируса у Сједињеним Државама износи 1.347.936. Према истом извору – преминуло је 80.684 грађана.

Прочитајте ОВДЕ зашто Доналд Трамп не носи маску.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА