Најновије

ЗАБОРАВИТЕ ШЕНГЕН: Добро дошли назад у осамдесете

Европска зона слободног кретања претрпела је ударац услед пандемије. Враћање Шенгена на ноге ће потрајати, према анализи Политика.

Аустријска граница (Фото: Pixabay)

Заборавите Шенген. Добро дошли назад у осамдесете. Европска зона слободног путовања, коју чине 22 државе ЕУ, плус Норвешка, Исланд, Швајцарска и Лихтенштајн, претрпела је искуство „на ивици смрти“ када је већина земаља поново успоставила контроле на границама како би успорила ширење коронавируса, издваја лист.

То је дозвољено по правилима Шенгенског споразума, уколико је угрожена јавна политика или унутрашња безбедност. Ипак, нема индикација како вратити слободно кретање у живот, на шта ће указати Комисија у пакету који ће бити усвојен у среду, издавањем смерница државама чланицама како да укину унутрашње границе и ограничење путовања.

То је дубоко осетљиво питање за државе као што су Грчка, Италија и Шпанија, које зависе од туризма, и важно им је за очување економија.

„Делује као временска машина у мрачну и далеку прошлост. Морамо да се вратимо у будућност, у нормалност. И морамо да то урадимо што пре нам здравствена ситуација дозволи“, рекла је Илва Јохансон пред Европским парламентом прошле недеље.

„Неке земље су се груписале“

Комисија ће представити приступ у два корака, према увидима Политка. Прво, земље са сличним епидемиолошким ситуацијама би требало да укину ограничења између себе, обезбеђујући даље поштовање социјалног дистанцирања. Ово би, на пример, створило проблем за Грчку у коју долазе британски туристи јер је коронавирус далеко јаче погодио Велику Британију. Тек у другој фази дошло би до потпуног отварања.

Неке земље су се груписале. Литванија, Летонија и Естонија прошле недеље договориле су се да укуну забране путовања и двонедељни карантин за њихове грађане од петка. Људи који се враћају из других земаља и даље морају у самоизолацију. Балтички балон могао би да се прошири и дода Пољску и Финску.

Француска и Британија договориле су се да дозволе путиницима из Француске путовање без последичног карантина.

На континенту рестрикције Белгије за ненужна прекогранична путовања постала су иритантна, пише Политико. Парламент Бенелукса, сачињен од законодаваца Белгије, Холандије и Луксембурга, ради на предлозима перспективе о отварању граница између три државе.

„Европљани ће наћи паметне начине за летовање ове године“

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен рекла је у априлу да ће Европљани пронаћи паметне начине за летовање ове године и владе ЕУ пратиле су то обиљем најава.

Грчка ради на идеји да дозволи долазак туриста са тестирањем пре путовања.

„Могу да уђу у авион само са негативним тестом“, рекао је премијер Кирјакос Мицотакис.

Ипак, није научно утврђена поузданост таквих тестова или да се ствара имунитет на вирус након што сте га прележали, и СЗО тренутно саветује против тог приступа.

Хрвати разговарају са Чесима о могућности ваздушног коридора који би омогућио Чесима да летују у Хрватској.

Аустријска министарка туризма Елизабет Кестингер, која је у априлу рекла да ће Аустрија радо примити Немце за празнике, рекла је да је поново уверена да је позиција Аустрије добра и да постепено и дозирано може да отвара границе.

„Ситуација се неће ускоро разбистрити“

У Португалији национални и међународни туризам требало би да буде настављен од јула. Али, засад, граница са Шпанијом, где је епидемија однела више од 2.600 живота, и даље је затворена.

Комплексност ситуације из угла здравља, права и политике неће се разбистрити ускоро.

„Ово је веома тежак задатак. Чланице су увеле различите мере, на некоординисан начин. Попуштање различитих националних мера захтеваће неко време“, рекао је комесар Јохансон прошле недеље.

Потпуно оживљавање Шенгена је питање месеци, а не недеља, додаје комесар.

„Имамо још политичког посла у убеђивању људи шта су предности отварања граница и јединственог тржишта“, рекао је посланик Европског парламента Де Сутер.

Да ли су дани Европске уније одбројани, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА