Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРКЕ КИСИЋ: До овога није смело да дође! Ево који су наредни кораци

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је број оболелих у последња два дана повећан, али због ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од ширења у општој популацији.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

У последња 24 часа забележено је 89 случајева заразе коронавирусом, од којих је 30 у Врању. Борбу са ковидом 19 изгубио је 1 пацијент.

Јуче смо имали 114 оболелих, двоје преминулих. Проценат позитивности је 1,75 и он је био већи него претходних дана.  

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да, када посматрамо све показатеље који су највалиднији епидемиолошки показатељи када је у питању оптерећење оболевањем од ове болести, битно је навести неколико чињеница.

"Када говоримо о апсолутним бројевима, дошло је до одређеног скока оболелих у последња два дана, али је скок на рачун ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од епидемиолошке ситуације са ширењем у општој популацији", рекла је докторка.

До овога није требало да дође, каже епидемиолошкиња и додаје да се то могло спречити, али је боље и то него да је таква ситуација у читавој земљи.

Истиче да се на време реаговало и додаје да је битно нагласити да су новооткривени случајеви у Врању углавном асимптоматски облици инфекције: да се не спроводи активан надзор над овим обољењем, ови случајеви инфекције се не би ни открили.

Према њеним речима, овај скок је због откривања лабораторијсkих случајева који имају асимптоматску инфекцију.

Све мање особа имају генерално индикацију за тестирање 

Према њеним речима, све мање особа има генерално индикацију за тестирање.

"Колико год се трудили, колико год трагали за сваком појединачном особом која може да буде носилац инфекције један од бољих индикатора је да има све мање особа који задовољавају дефиницију случаја за тестирање", истакла је она.

Имајући у виду ток епидемије на нивоу читаве земље, то иде жељеним током ка постепеном гашењу епидемије, каже Кисић Тепавчевић.

"Имали смо ширење у одређеним колективима, спречило се даље ширење, али је утицало на скок бројева када је у питању сагледавање целокупне епидемиолошке ситуације", рекла је Кисић Тепавчевићева.

У Врању су потврђена још 33 случаја, што укупно износи 85 оболелих – углавном су то радници намештаја приватног предузећа које је затворено пре неколико дана, а затворен је и "Геокс", где су потврђени први случајеви инфекције.

У ковид болницама у Врању су 93 оболела и са данашњим бројевима ће бити попуњени капацитети, а поједине службе ће претварати у ковид болнице ако буде потребно. 

Наредни кораци 

Говорећи о Врању и Лесковцу, Кисић Тепавчевићева каже да нема нових жаришта.

"Овај вирус показује на овим примерима како се једноставно шири уколико се дозволи да уђе у затворени колектив и како једноставно пронађе особу ако се не придржавамо мера превенције, поготово је то фаворизовано у условима где се пуно радно време борави у затвореном простору", рекла је докторка Кисић.

Говорећи о наредним корацима, каже да се може разматрати да се препоручене мере преведу у обавезне у затвореном простору. Када је у питању заштита на радном месту, она није почела са ковидом, већ је специфична, указала је Кисић Тепавчевићева.

"На радном месту треба да буду најрестриктивније спровођени превентивни поступци", закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Прочитајте ОВДЕ шта Европа тражи од Србије.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА