Најновије

АЛБАНИЈА ТОНЕ У ХАОС: Због једне одлуке власти Тирану потресају протести!

Уметници и присталице опозиционих партија у Албанији поново су протестовали против одлуке власти да сруше зграду Народног позоришта у Тирани.

Албанија (Фото: Јутјуб)

Упркос забрани масовних окупљања неколико хиљада људи окупило се у понедељак у близини Министарства унутрашњих послова, недалеко од места где се налазило позориште, како би подржали протест уметника против владе премијера Едија Раме.

Окупљенима су се обратили уметници и интелектуалци, који су осудили рушење позоришта и обећали да ће наставити протесте док не падне влада.

Учесници протеста су такође изразили противљење мерама карантина које је донела владе, а које су уведене због пандемије корона вируса.

Јаке полицијске снаге распоређене су око зграда владе, укључујући седиште премијера и парламента.

Албанска опозициона Демократска партија осудила је у понедељак рушење зграде позоришта, оценивши да је реч о "језивом злочину и грубом кршењу устава и закона".

Едмонд Будина, један од водећих активиста Удружења за заштиту позоришта, позвао је градоначелника Тиране Ериона Велиаја да поднесе оставку, а председника Иљира Мету, који је оштро критиковао рушење позоришта, да распусти парламент.

Он је, такође, позвао народ да започне кампању грађанске непослушности.

Нови протест планиран је за среду.

Албанске власти срушиле су у недељу зграду Народног позоришта у Тирани након што су уклониле четрдесетак глумаца и активиста који су, уз повике "срамота" и "диктатура", покушали да се супротставе рушењу, а спор због рушења позоришта поделио је Албанију.

Судбина зграде архитекте Ђулија Бертеа, изграђене током италијанске окупације Албаније 1939. године, која је постала народно позориште 1945. године, поделила је Албанце, па се глумци, активисти и опозиција већ више од две године противе плановима премијера Едија Раме да изгради ново позориште.

Уметници из Удружења за заштиту позоришта залагали су се за реновирање старе зграде, тврдећи да је реч о националној баштини Албаније.

Кина прогласила Галванску долину својом територијом, Индија хитно шаље војску Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА