Најновије

МИЛО ДРЖИ СЕ, ОПЕТ КРЕЋУ ЛИТИЈЕ: Народни бунт биће незабележен у историји

Мило Ђукановић суочиће се са народним бунтом и литијама још масовнијим него што су биле оне пре епидемије короне које су из темеља уздрмале црногорског председника и његов режим.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Како се сазнаје, верници и просрпске опозиционе партије увелико логистички припремају велике скупове који ће отпочети чим то дозволи епидемиолошка ситуација у Црној Гори, што ће, по свој прилици, бити ускоро, с обзиром на то да данима нема новозаражених и Ђукановићева власт не може бесконачно да продужава рестриктивне мере и забрану окупљања и већих верских скупова.

Кап која је прелила чашу свакако је привођење владике Јоаникија и још седморице свештеника. Епископ СПЦ је у притвору провео 72 сата, а у недељу увече му је испред Манастира Ђурђеви ступови надомак Берана приређен величанствен дочек. Владика Јоаникије се захвалио народу на подршци и осудио, како је рекао, "власти које ратују са Његошем и Светим Василијем". Он је додао "да ће борба за светиње бити настављена".

Сава Јањић, игуман Високих Дечана, описао је како је народ дочекао владику Јоаникија:

- Беране је дочекало ватрометом свога архипастира владику Јоаникија. Овако изгледа када народ спонтано препознаје свог истинског пастира, вођу и хероја. Режим је мислио да ће га понизити притвором, а заправо овенчали су га још већим поштовањем и угледом.

Говорећи о окупљању народа у Црној Гори, ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић изјавио је да ће Црква, док се не стекну услови за литије, организовати саборне молитве.

- Стрпљиво и смирено чекамо одговор владе да се наставе преговори који ће Црној Гори донети нормалне законе и нормалне односе - рекао је отац Гојко и подсетио да је непосредно пред инцидент у Никшићу и славу града Св. Василија Острошког влади Црне Горе поднета иницијатива за наставак преговора о спорном Закону о слободи вероисповести.

Ректор каже да ће се литије наставити чим се стекне прва могућност за јавно окупљање.

- Сад се ни последњи заражени короном не сећа кад се заразио. Значи, наш проблем није корона, него неправда, круна те неправде је антиуставни покушај да се створи државна црква, а то је намера овог Закона о слободи вероисповести. И то више не треба увијати у обланде - нагласио је отац Гојко Перовић.

Марко Милачић: Више нас не препознају по коакаину

Марко Милачић, председник Праве Црне Горе, изјавио је да су литије нешто најлепше што се десило у Црној Гори у новијој историји.

- Литије су већ почеле. Литију смо имали и на Св. Василија Острошког, највећу литију свих литија јер ју је организовао сам народ, није чак ни Црква, што је величанствено. У недељу смо у Беранама у суштини имали литију иако није било хода. То су лепше литије од свих претходних. Народ се окупља и исказује невероватну потребу да се то настави. Кад хиљаде људи углас виче "хоћемо литије", онда треба слушати народ. Литије су нешто најлепше што се десило овој земљи у новијој историји и морамо да наставимо што пре. Црна Гора се у свету више не препознаје по кокаину, већ по литијама - наводи Милачић.

Владика Иринеј писао и Пенсу

Одмах по притварању епископа будимљанско-никшићког у Никшићу епископ источноамерички Иринеј упутио је молбу потпредседнику САД Мајку Пенсу да се заузме код власти Црне Горе за хитно ослобађање владике Јоаникија и прекид прогона над свештенством и верницима СПЦ, с обзиром на то да су верске слободе у свету један од приоритета америчке владе, саопштено је из канцеларије епископа источноамеричког.

У саопштењу се истиче да владика Иринеј наставља са напорима да у дипломатским и круговима власти у САД "скрене пажњу на страдање и прогон СПЦ у Црној Гори". Наиме, он је у јануару писао и председнику САД Доналду Трампу и позвао га "да интервенише код владе Црне Горе да хитно одустане од прогонства које чини по верској основи и од одузимања вековима старих богомоља".

Погледајте ОВДЕ како СУ-34 точи гориво у ваздуху при брзини од 600км/ч.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА