Најновије

ВУЧИЋ: У Црној Гори стварају нову цркву, циљ је да нестане српски народ

Патријарх Иринеј је, после састанка са председником Александром Вучићем, рекао да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа. Вучић истиче да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари и чак оснива и нову цркву.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Александар Вучић и патријарх српски Иреинеј разговарали су о ситуацији са српским народом и Српском православном црквом у Црној Гори.

Патријарх Иринеј је рекао да је да је стање у Црној Гори теже него икада у историји.

"То није било за време Отоманске империје и за време комунизма, који су имали више респекта према цркви", истакао је патријарх на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, циљ је да се примени метод које су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ и да се тамо уништи СПЦ.

"Питам себе и све друге, да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он створио у Црној Гори, план је да тамо нема СПЦ нити православног народа", каже Иринеј.

Патријарх каже да се ствара нова нација црногорска, која треба да истисне све што се зове српско.

"Ми поштујемо Црну Гору као државу, каже патријарх. "Нажалост, није прихваћено постојање српског народа у Црној Гори, са болом у души позивам Ђукановића да размисли шта ради", рекао је он.

Последњи њихов разговор био је пре недељу дана поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори.

Тада су упутили подршку верницима и свештенству у Црној Гори и изразили забринутост поводом хапшења и статуса Српске православне цркве.

Вучић: Политика се меша у црквено уређење

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са патријархом разговарао о ситуацији у Црној Гори, али и у региону. 

"Ми разумемо став СПС, али ми морамо да будемо обазривији, ми нећемо да радимо оно што су они нама радили", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је црногорски министар рекао да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе, заборављајући да су се они директно умешали признајући Косово и Метохију. 

Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима. 

"За нас је посебно интересантна чињеница да се политика меша у црквено уређење, као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду и ни у Црној Гори", рекао је Вучић.  

Људи, узимајте 100 евра, не дајте да их искористе за своје бесмислене пројекте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА