Најновије

ПОРУКА АМЕРИЧКОГ СТРУЧЊАКА ЗА БАЛКАН: Вучић због лажне државе губи спољну подршку или изазива унутрашње проблеме?

Јучерашња изјава америчког стручњака за Балкан Данијела Сервера да ће наредни месеци бити од виталног значаја за Косово и Метохију, као и да ће Вучић после избора и нове Владе одлучивати о лажној држави прилично је замислила српску јавност.

Aмеричкi стручњак за Балкан Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер констатовао је, с нескривеним незадовољством, да је Београд данас омиљени партнер Вашингтона и да се ради о променама које значе велику прекретницу у америчкој политици. Како је нагласио, Вучић је ставио до знања да ће у вези било каквог споразума причекати до избора у Србији и формирања владе, а да ће се Трампова администрација тада залагати за размену територија пре избора.

- Према томе, јул и август, када Европа спава, биће пресудни месеци… (Тзв.) Косово ће од 1. октобра бити на сигурном, ако се до тада не деси подела - рекао је Сервер. 

Ову Серверову изјаву политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић види као врло извесну, и за Директно.рс каже да се и пре коронавируса нагађало да би након избора у Србији могло све око окупиране српске покрајине да се убрза како би се завршило пре избора у САД.

И сигурно је да ће се непосредно након избора у Србији, реактивирати “преговори” у неком од формата. Е сада, шта ће бити одговор са наше стране, шта је “решење” и шта ће Вучић потписати или ће покушати поново да пролонгира све - то већ зависи од њега. Јер, потпис на било шта би изазвао унутрашње проблеме, а потенцијално одбијање и ново пролонгирање би могло да значи да Вучић може да изгуби спољну подршку (јер је и има искључиво због кооперативности по том питању). Свакако ће се та тема додатно интензивирати чим прођу избори у Србији - рекао је Стојановић. 

Са друге стране, политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра да Сервер није релевантан политички фактор, јер није представник америчке државе ни на једном нивоу, већ је само обичан лобиста интереса терористичке творевине, односно интереса Албанаца, а да је за њих увек погодан саговорник из Београда онај који је хипер-конструктиван и хипер-кооперативан у таквој тежи САД, који су главни окупатор на Косову и Метохији.

- Логично је да он себи гради медијски простор, чиме одрађује гажу за тог клијента, и он је један од водећих промотера за заокруживање косовске независности. Постоји нешто што је, нажалост сурова истина, ни на највишем ни на најнижем нивоу власти САД, у владајућој ни у опозиционој странци не постоји спор, (тзв.) Косово је за њих независна држава, за њих је погодан саговорник из Београда увек онај који је хипер-конструктиван и хипер-кооперативан у таквој тежи САД, они су главни окупатор на Косову и Метохији - каже Миливојевић, и наставља:

Ми од '99. године имамо, де факто, по међународном праву се то дефинише као окупација, то је ситуација у којој стране трупе, противно вољи државе упадну и запоседну њену територију и формирају неку врсту власти. Свака врста разговора са окупатором у овом смислу је кривично дело. Они сваки пут дају подршку Александру Вучићу пред изборе, јер он откад је дошао на власт од 2012. ниједном није рекао шта је његов план за Косово, и друго колика је и докле је Србија, да ли је до Мердара или тамо где би требало да буде на граници на Проклетијама са Албанијом. 

Капетан Драган послао поруку Србима и најавио нову борбу! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Директно

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА