Најновије

"Када је у питању Косово, мислим да се ту никоме не жури"

Политички аналитичар из Приштине Рамуш Тахири изјавио је за Косово Онлајн да је позив министара спољних послова Немачке и Француске да се дијалог између Србије и Косова што пре настави јасан показатељ да је Европа спремна да у њему учествује и подржи га.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Тахири је рекао да се ту пре свега мисли на састанак који је требало да буде одржан у Паризу а који због пандемије коронавируса није одржан.

Разлог да позив двојице министара да се дијалог отпочне “моментално” Тахири види у томе што коронавирус утиче на људе и доведи до тога да све несугласице излазе на видело.

- Зато је и порука тих министара да се тако не треба односити према дијалогу, већ то мора бити позитиван однос према разговорима који морају почети одмах. Ипак, када је у питању Косово, мислим да се ту никоме не жури, јер они који руководе државом сматрају да је све добро и да им дијалог са Србијом није потребан. Политичка елита на Косову сматра да је оно независна држава, призната у међународној заједници и да им због тога дијалог, у који не улазе својом добром вољом, није неопходан - каже Тахири.

Према његовим речима, став САД и ЕУ је да проблем између Србије и Косова траје предуго и зато инсистирају да се то што пре реши, јер није познато да ли ће у наредном периоду бити боља или гора ситуација.

- На Косову и у Србији има размирица око тога да ли треба чекати да тај проблем реши нека од следећих генерација која ће можда имати бољи однос, или ће то урадити ова генерација која је на неки начин крива због овакве ситуације у којој се сада налазимо - каже Тахири и наводи да је сагласан са европским званичницима који кажу да је потребно да се дијалог настави што пре.

Такав свој став правда и речима да дијалог није наметнут и да је на почетку могуће постићи договоре о лакшим темама, без форсирања да се на брзину доносе одлуке о признању или успостављању дипломатским односа.

- Дијалог не треба прекидати, већ треба разговарати о лакшим темама о којима се брже могу постићи решења. Треба видети шта је то што је корисно за обе земље и оба народа, а не да се инсистира на наметнутим решењима зато што се некоме жури. Ако нема сагласности, онда ни једна земља не може натерати да потпишу оно што не воле или не желе - напомиње Тахири за Косово Онлајн.

Коментаришући текст који су двојица министара објавили у Кохи и Блицу Тахири примећује да је новост која је наведена и то што кажу да се дијалог може водити само уз посредовање Европске уније.

- Ту се истиче да су земље Западног Балкана део Европе, да ту имају садашњост и будућност и да ЕУ озбиљно размишља о приступању свих земаља Западног Балкана Европској заједници. Закључак је да смо након пандемије коронавируса сви по нешто научили и да је остварена добра сарадња, а наводи се да су добро сарађивали и Србија и Косово када је у питању борба против коронавируса - тумачи Тахири.

Једна од кључних порука двојице министара из Немачке и Француске јесте и да очекују “да се сви споразуми постигнути од 2011. године спроводу”, али је став Тахирија да ЕУ има посредничку улогу у дијалогу и да нема могућности да их натера, па је зато мишљења да је то у неку руку “више декларативно изречено”.

- То јесте декларативно, али се спомиње и ургентна помоћ Немачке од 10 милиона евра по одређеним питањима, а земље које не буду сарађивале не могу рачунати на ту помоћ. То се тиче 36 споразума који су до сада постигнути. Косово и Србија различито виде то питање и зато треба да седну представници ове две земље да виде у чему је проблем.

Познато је да Косово неће да разговара о Заједници српских општина јер имају мишљење Уставног суда, али то се ипак мора десити јер су ти договори потписани и сигуран сам да су знали шта потписују. Европа не може да их директно натера, али ће сигурно уследити награда када се ти споразуми спроведу. Они се не могу селективно спроводити, јер су неке ствари које одговарају већ реализовале, али што се тиче Заједнице српских општина ту нема никаквог помака - прецизира Тахири за Косово Онлајн.

Он каже да ће казна за оне који то не буду учинили бити недостатак европске интеграција.

Мишљење тог познаваоца политичких прилика са Косова јесте да су одабир да текст двојице европских министара буде пласиран у приштинској Кохи и београдском Блицу обавиле стручне службе, њихови кабинети или кабинети ЕУ.

- То је њихов избор и желели су да дају ексклузивност само овим двема медијским кућама - закључио је Тахири.

Кнежевић објаснио све о атентату! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА