Најновије

СУ-57 ЛЕТЕО БЕЗ ПИЛОТА? Ево како је руски борбени ловац задивио свет (ВИДЕО)

Вест да је руски ловац Су-57 летео без пилота изазвала је велику пажњу широм света. Једни су се дивили таквој могућности велике наде руског војног ваздухопловства, док су други то оспоравали. Иако се не може поузадно потврдити да је Су-57 летео аутономно, сигурно је то један од праваца развоја за будуће војне авионе.

Руски ловац Су-57 (Фото: Јутјуб)

Руски борбени авион пете генерације Су-57 летео је аутономно током тестирања, рекао је анонимни извор из одбрамбене индустрије. Наведено је да је током пробног лета пилот ипак био у кабини, али само зато да би контролисао како функционишу сви системи.

Вест су пренели многи руски медији, али нико од војних званичника нити од представника војне индустије није потврдио наводе анонимног извора да се обавља та врста тeстирања.

Међутим, то је изазвало пажњу и на западу, где су многи изразили сумњу у могућност авиона Су-57 да лети без пилота.

Кајл Мизоками који прати теме из авијације за магазин Популар механикс каже да извештаји могу да буду тачни, али да би их требало узети са извесном дозом сумње.

Он наводи да обично авиони који се модификују за аутономно летење захтевају инсталацију опреме за даљинско руковање оружјем, сензорома и системом за управљање. Су-57 је једносед, и ако је пилот седео у авиону, тврди Мизоками, није било места за такву опрему.

Како каже, или је Су-57 који је коришћен за тестирање био варијанта двоседа, или се авионом управљало даљински.

Су-57 још није уведен у службу 

Наравно, тврдње из Популар механикс одмах су пренели многи медији у свету, па и у Русији. Ипак, нема званичне потврде да је авион летео без пилота, као што нема ни званичног демантија. Да ли је онда могуће да је тестирана опција да најновији руски ловац лети аутономно?

Су-57 је борбени авион пете генерације. То ће бити авион у руској војсци са стелт технологијом. Осим што ће имати могућнсот суперкрстарења, карактерисаће га и велика брзина и биће способан за компликоване маневре.

Битно је нагласити да још увек није уведен у активну службу, што значи да се врше тестирања прототипа. Најављено је да ће први примерци ваздухопловним снагама Русије бити испоручени ове године.

До сада је произведено 13 прототипа од којих 10 са могућношћу летења. Сваки нови прототип имао је напреднију технологију и комплетнију опрему.

Као код свих новина, нарочито у војној индустрији, у вези са Су-57 многе ствари су обавијене велом тајне, а свака вест изазива велику пажњу јавности. Недавно су Су-57 поносно приказани над Москвом током обележавања Дана победе. Недуго затим је објављена и вест о летењу без пилота.

Да ли је летење без пилота будућност?

У овом тренутку не може поуздано да се зна да ли је Су-57 заоста извео аутономни лет, али је сигурно да Русија и друге земље раде на томе и да се врше тестирања у том смеру.

У авионима нове генерације, електронски системи играју све важнију улогу. Прошле године су почели и пробни летови новог руског дрона "охотник" у тандему са Су-57, који јасно указују на намеру блиске сарадње те две летелице.

У фебруару ове године "Боинг" је објавио да је у сарадњи са војском успешно изведен аутономни лет два два авиона ЕА-18Г "гроулер" (авиони за електронско ратовање) који су контролисани помоћу трећег авиона.

Један од честих захтева који се може чути у најавама програма будућих авиона шесте генерације јесте ослањање на вештачку интелигенцију и могућност беспилотног летења.

Због тога је то сигурно предмет интересовања и руских конструктора и није невероватно да су се већ развили неки системи који се тестирају, иако не знамо у ком облику и иако имамо веома мало података о томе.

Су-57 има веома напредне програме 

Али је најављено да ће Су-57 имати вема напредне системе који ће бити интегрисани у јединствени комплекс. То су крајем 2018. године објаснили инжењери из "Сухоја" и Радиоелектронског техношког концерна за магазин Авионикс интернационал.

"Из перспективе инжењера, модерни ловци су већ достигли ниво где нагли развој њихових способности више није могућ. Ипак, знамо да модерницазија система и мотора може да доведе до остваривања предности од 20-30 одсто у односу на претходнике. Истовремено, развој нових 'мозгова' или авионике може резултирати повећањем ефикасности и борбених способности", рекао је представник Радиолектронског технолошког концерна.

Наведено је да су нови системи засновани на чиповима са више језгара и оперативном систему који може да комуницира у реалном времену са другим авионима као и са возилима на земљи.

Главни дизајнер новог комплекса Дмитриј Грибов је рекао да ће бити замењена авионика четврте генерације. За Су-57 је развијен специјални програм лета који садржи многе релевантне податке.

Централни рачунар и четири милиона линија кода 

Из "Сухоја" су најавили да ће постојати централни рачунар који ће контролисати све остале системе, укључујући наоружање и подршку пилоту.

Систем обавља улогу електронског пилота, навигатора и инжењера лета способног да аутоматски препозна и одреди непријатеље и мете. Такође. способан је да испланира најоптималнију руту до дестинације.

Речено је да софтвер авиона Су-57 садржи четири милиона линија кода, али да ће се то даље ширити увођењем нових опција.

Размена података у Су-57 изводи се путем фибер оптичких каблова, који омогућавају велике брзине преноса и имају малу тежину. Док су се путем традиционалних каблова подаци преносили брзином од 10 до 100 мегабита у секунди, фибер оптички каблови омогућавају брзину од скоро осам гигабита по секунди.

Све то говори да ће Су-57 бити веома напредан авион и да је сасвим реално да се тестирају могућности летења без посаде. Тренутак који сви чекају је увођење авиона у активну употребу, када ће се свакако знати много више детаља о његовим могућностима.

Али сигурно је да то неће бити крај развоја Су-57 и да ће се тестирати нови системи који ће омогућити његову модернизацију (већ је најавњена уградња нових мотора средином деценије) и који ће бити основа за авион шесте генерације.

И на званичном сајту компаније "Сухој" је наведено да је авионика Су-57 отворена за даљи напредак и развој како би се пружила подршка пилоту и више времена да се концентрише на тактичке задатке.

Прочитајте ОВДЕ како је Владимир Путин однео још једну дипломатску победу.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА