Најновије

ОТКРИВЕНА ДУГО СКРИВАНА ИСТИНА О АМЕРИЧКОМ СВЕМИРСКОМ ПРОГРАМУ: Национални понос им спасавају Руси?

Девет је година прошло откако су амерички астронаути задњи пут отпутовали на Међународну свемирску постају (ISS) америчком ракетом. Од тада зависе од руске помоћи, што је тежак ударац америчком националном поносу, али ће се неславна традиција напокон прекинути у среду.

Америчке свемирске ракете (Фото: spaceforce.mil)

У питању је вероватно један од историјских преокрета са највише ироније – Американци су морали да се ослањају на руско знање и технологију да би стигли у свемир.

Током већег дела последње деценије Американци су до ISS-а, станице коју управо они највише финансирају, могли једино руским "Сојузом".

Дугогодишња "срамота" напокон ће се окончати у среду када ће, захваљујући Илону Маску, амерички астронаути у свемир отићи на амерички погон.

Амерички потпредседник Мајк Пенс мисију је описао "невероватно узбудљивом" и рекао да се њоме "враћа амерички примат у истраживању свемира".

Астронаути су последњи пут са америчког тла на ISS летели 2011. свемирским авионом Атлантис. NASA је након тога због штедње смањила своју флоту свемирских авиона.

Један лет Сојузом плаћали су 85 милиона долара, а то није било само скупо, него и понижавајуће.

- Највећа нација на Земљи не би требала зависити од било које друге државе за путовање у свемир - рекао је тадашњи директор НАСА-е Чарлс Болден и најавио да ће летови бити настављени 2017. Међутим, због низа техничких и финансијских проблема то се није догодило.

Уместо да гради своју ракету, NASA је ангажовала две приватне компаније – "SpaceX” и “Boeing" – да развију одговарајуће системе. Међутим, "Boeingov" Старлајнер није стигао до ISS-а у пробном покушају лета без посаде.

Тада се фокус окренуо према "SpaceX"- овој комбинацији ракете Фалкон 9 и капсуле "Crew Dragon". Лансирање је заказано за среду у 22.32 часа по средњеевропском времену.

Пуно се тога променило откако су свемирски авиони летели. Осим што се ракете граде комерцијално, због пандемије корона вируса на лансирању неће бити публике.

Капсулом "Crew Dragon" ће управљати ветерани свемирских програма Роберт Бенкен и Даглас Харли.

- Сваком пилоту је вероватно сан управљати потпуно новим свемирским бродом. Јако сам срећан што ми се пружа таква прилика - рекао је Бенкен.

Двојица астронаута требала би стићи на ISS дан након лансирања и тамо остати месец дана. Горе ће их дочекати двојица руских космонаута, Анатолиј Ивашин и Иван Вагнер, као и њихов земљак Кристофер Кесиди.

И Русија ће лансирање пратити с великим интересовањем, премда у "Crew Dragon" неће бити космонаута. Мешане посаде на Сојузу биле су уобичајене последњих година, али пре тога Американци и Руси летели су у свемир својим бродовима.

Учестале јавне расправе Дмитрија Рогозина, шефа руске свемирске агенције Роскосмоса, и шефа "SpaceX"-a Илона Маска, знак су да се између две нације поновно јавља такмичарски дух. 

NASA је прошле године објавила да ће приватним свемирским авионима превозити и туристе на ISS. Американци годишње улажу милијарде долара у развој и одржавање станице.

Руски Роскосмос је пуно зарадио од превозничких услуга на ISS и уложено пребацио на остале свемирске пројекте. Рогозин жели да лансирање његових ракета буде јефтиније и тиме компетитивније.

Сарадња Москве и Вашингтона на путовањима у свемир до сада је била врло добра, премда две земље и у уобичајеним околностима имају бројне супротстављене интересе.

Руски председник Владимир Путин недавно је похвалио такву врсту сарадње, али је рекао да Русија жели наставити са својим "стратешким плановима" у свемиру.

- Наша је земља одувек била пионир у истраживању свемира - рекао је Путин.

Израел хоће делове Западне обале, Палестинци жестоко одговорили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА