Најновије

ВЕЛЕОБРТ, МЕДИЈИ БРУЈЕ: Снајпериста у Београду циљао владику Јоаникија?!

„Изјаве Мила Ђукановића толико су охрабриле црногорске криминалце да су помислили да могу да раде шта год пожеле, па и да убију једног од духовних вођа српског народа“, каже Божо Спасић.

Владика Јоаникије (Фото: Јутјуб)

На мети снајперисте, 10. децембра прошле године у Београду, није био бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, већ владика Јоаникије, тврде регионални медији. 

Како се наводи у тексту црногорске „Борбе“, „на основу базних станица мобилних телефона, лоцирано је неколико црногорских држављана из криминалног миљеа у близини хотела `Краун плаза` у моменту пуцњаве на Давидовића и владику Јоаникија, а најновији оперативни подаци до који се дошло вештачењем указују да је највероватније мета напада ипак био истакнута фигура у СПЦ“.

Уколико се ова сазнања истражитеља поткрепе материјалним доказима, то баца ново светло на читав тај случај. Чекају се још неки налази, тачније ДНК узорак који је узет с места одакле је пуцано критичне ноћи.

Јоаникије: Мило може само секту да направи

Владика Јоаникије је током интернет литије радија „Светигора“ казао да ниједна власт овога света не може да створи цркву.

- Председник Црне Горе Мило Ђукановић никако да схвати да њему као лидеру секуларне, грађанске, на уставу устројене државе, не припада право да формира цркву, али се ваљда толико осилио и мисли да може све. Ако он жели да прави неку цркву, може да прави, али то ће свакако бити секта. За време његове владавине настала је једна таква дружина, тиме нису задовољни па хоће да праве још једну. Па докле више? - питао је владика Јоаникије.

Некадашњи обавештајац Божидар Спасић, за “Ало” наводи да и дан-данас имамо спекулације ко је био на мети атентатора тог 10. децембра, али и да је сигуран да Мило Ђукановић не стоји иза тога.

- Ретко кад се дешава да се ватрено оружје употребљава против свештених лица, и зато је у безбедносним круговима одмах искључена могућност да је владика Јоаникије био мета напада, што сада испада да је била погрешна претпоставка у старту. Сва дешавања током последњих месеци терају нас на процену ко је заиста био на мети и ко је желео физички да уклони једног од духовних вођа српског народа у Црној Гори. Сигуран сам да иза тога не стоји Мило Ђукановић, али је он својим изјавама и понашањем да је црква непријатељ државе дао ветар у крила парадржавним формацијама, криминалцима да покушају да убију и једног владику, јер су вероватно мислили да ће тако спречити било какав отпор новом закону који предвиђа одузимање имовине СПЦ.

На питање како објашњава то да је снајпериста промашио мету, Спасић наводи:

- Видели смо недавно трапавог атентатора на Врачару. Очигледно да су криминални кланови у Црној Гори остали без квалитетних извођача, да су побијени у међусобним обрачунима или су иза решетака, па не искључујем ни могућност да једноставно ни атентатори нису били најбоље обучени. С друге стране, не треба искључити ни то да није лако наћи некога ко ће покушати да убије свештено лице, али је дефинитивно био план да се то уради ван територије Црне Горе.

Коментаришући притварање због световасилијевске литије у Никшићу, владика је казао да је понашање полицајаца у притвору према њему и свештеницима било више него коректно, те да су се на врло честит и људски начин односили према њима.

Прочитајте ОВДЕ    шок интервју француских специјалаца.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА