Најновије

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: "Европска унија направила уступак Србији, а наш највећи успех није ни поменут"

Нацрт декларације која ће се наћи на дневном реду предстојећег виртуелног самита ЕУ и Западног Бакана, 6. маја, за разлику од претходних не спомиње позив партнерима за “потпуно усклађивање“ спољне политике са позицијама ЕУ, већ само позив за “напредак према потпуном усклађивању“, што је, како пише загребачки Јутарњи лист, уступак Србији.

Европска унија (Фото: Pixabay)

Загребачки дневник, који је имао увид у Нацрт декларације, констатује да је “то очити уступак Србији" која, уз БиХ, не подржава ставове ЕУ кад је реч о спољној политици, поготово, како пише лист, када се ради о односима с Русијом, Кином, али и неким другим државама.

У тексту се, наводи лист, не спомињу државе, већ само партнери из региона што је, иначе, компромис због учешћа лажне државе Косово, коју као државу не признају Србија и БиХ И још пет држава чланица ЕУ. Јутарњи пише да се у декларацији нигде у тексту не спомиње “проширење“, “чланство“ нити “интеграција у ЕУ“.

То је, иначе, у складу са најавама да ће у првом плану бити пакет помоћи земаљама, коју обезбеђује ЕУ. Спомиње се додуше неодређена реченица о “европској перспективи“ и снажнијем повезивању.

По томе се, пише Јутарњи, може рећи да ће ова “Загребачка Декларација“ у свом садржају нудити чак мање него што је региону нудила она са самита од пре 20 година. Разлог томе је, сазнаје Јутарњи лист из дипломатских извора, инсистирање неких држава попут Француске и Холандије, али донекле и Немачке, да то не буде самит о проширењу.

У тексту се, наводи Јутарњи, не спомиње чак ни највећи успех у том процесу током хрватског председавања - одлука о отварају приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом. Из текста нацрта декларације видљиво је да је криза са корона вирусом имала утицај и на садашње и будуће односе према региону.

При чему, додаје се, она може чак И да помогне у јачању регионалне сарадње коју ЕУ стално тражи (познати пројект “мини-Шенген”, који развијају Албанија, Србија и Северна Македонија), али и јачању веза с ЕУ.

У Нацрту документа ЕУ још једном потврђује своју недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. Наводи се И да је из текста видљиво да је ЕУ тешко поднела критике да не помаже региону, а да други помажу више.

У ЕУ, наводи Јутарњи, осећају да се помоћ других (Кина, Русија) више цени и даје јој се више значаја.

- Чињеница да ова подршка и сарадња иде знатно изнад онога што је било који други партнер пружио региону заслужује јавно признање - стоји у Нацрту декларације.

У даљем тексту декларације се мање-више спомињу сличне поруке које ЕУ упућује већ годинама, закључује Јутарњи.

Када ће бити одржани избори у Србији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА