Најновије

ХИЉАДЕ ПОГУБЉЕНИХ ЉУДИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Исламска држава бацала у клисуру тела људи које је отимала?

Џихадистичка група Исламска држава бацала је у клисуру на североистоку Сирије тела људи које је отимала или заробљавала, тврди организација "Хјуман рајтс воч" (ХРВ).

ИД (Фото: Јутјуб)

ХРВ верује да се тела и даље бацају на исто место у складу са правилом Исламске државе.

Они желе да локалне власти обезбеде локацију, уклоне људске остатке и сачувају доказе за кривично гоњење, пренео је Би Би Си.

Истрага је почела након што је 2014. године послат видео снимак на којем се види како наоружани људи бацају лешеве у 50 метара дубоку клисуру Ал-Хоте.

Више од 20 масовних гробница са хиљадама лешева пронађено је у Сирији, у областима које је раније држала ИД, наводи Би-Би-Си.

Међу онима који се воде као нестали и за које се верује да су убијени су активисти, хуманитарни радници, новинари и становници који су налетели на џихадисте.

Клисура Ал-Хота, која се налази око 85 километара северно од бивше престонице Исламске државе Раке, место је спектакуларних природних лепота, наводи британски јавни сервис.

Док је између 2013. и 2015. године ИД контролисала ово подручје, оно је постало "место ужаса и обрачуна", рекла је истраживачица ХРВ Сирије Сара Кајали.

- Откривање чињеница о томе што се догодило тамо и код других масовних гробница у Сирији од пресудног је значаја за откривање судбине хиљада погубљених људи и позивање њихових убица на одговорност - додала је она.

Путинови специјалци притекли да спасу Турке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА