Најновије

МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ГОЛИМ ОКОМ: Откривена црна рупа најближа Земљи

Група астронома из Европске јужне опсерваторије (ЕСО) и других института открила је црну рупу која је удаљена само 1000 светлосних година од Земље. Ради се о до сада нама најближој пронађеној црној рупи, која је део троструког система који можемо видети голим оком када је небо ведро.

Црна рупа (Фото: Pixabay)

Научници су помоћу двометарског телескопа који се налази у ЕСО-вој опсерваторији у Чилеу пратили две звезде система ХР 6819 и пронашли доказе о постојању додатног невидљивог свемирског тела. Сматрају да би у будућности могли да пронађу још много таквих сличних црних рупа, наводи ЕСО а преноси "Дејлимејл".

"Јако смо се изненадили када смо схватили да смо открили први звездани систем с црном рупом, а који се може да се види голим оком", рекао је астроном Петр Хардава са Чешке академије наука и коаутор истраживања. Овај троструки систем нам је толико близу да његове звезде можемо уочити с јужне Земљине полусфере без телескопа.

Открило се и да је ова црна рупа не интереагује насилно са својом околином.

Астрономи такође верују да би ово откровење могло да разјасни недоумице које постоје о другом систему са две звезде, званим ЛБ-1, који такође може садржати црне рупе.

"Када знамо на шта да обратимо пажњу онда повећавамо шансе да ћемо их и наћи", наводи други истраживач за Дејлимејл.

Откриће овог троструког система с унутрашњим паром и удаљеном звездом такође би могло да пружи одговоре о насилним козмичким спајањима која ослобађају толико снажне гравитационе таласе да се могу уочити са Земље. Неки астрономи сматрају да се таква спајања могу догодити у системима сличне конфигурације као ХР 6819 или ЛБ-1, али када је унутрашњи пар састављен од две црне рупе или црне рупе и неутронске звезде.

Шта карта из 18. века тврди о Албанији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА