Најновије

БРНАБИЋ ПРЕТИ ДЕМОНСТРАНТИМА: Нећете проћи некажњено!

"Неће проћи некажњено. Постоје закони у Републици Србији и ти закони морају да се поштују. Колико год неко мисли да је јак и да може да се тако понаша само зато што је у СзС, не може. Нико не може тако да се понаша", рекла је премијерка Србије Ана Брнабић о данашњем инциденту испред Народне скупштине.

Ана Брнабић (Фото: srbija.gov.rs)

Данас је лидер Двери и члан Савеза за Србију са својим присталицама стајао испред Скупштине и расправљао се са министром здравља Златибором Лончаром, народним послаником Чедомиром Јовановићем, а у комешању приликом улакса у Скупштину, поцепан је сако посланика Маријана Ристичевића. Премијерка је подсетила да се то догодило дан након укидања ванредног стања.

- Морамо полако да се враћамо и привредно, да враћамо и друштвени живот, Србија мора да настави да јача. Ми смо јуче и данас имали по троје преминулих од корона вируса, наши медицински радници се и даље боре за животе пацијената. Да ли је могуће да су Бошко Обрадовић и СзС заборавили на медицинаре и жртве? Ово је показатељ колико им је стало до парламента, да не причам о привредном расту и развоју. Ја сам данас спремала седницу савета за БДП и оставила сам све по страни да бисмо видели како да сачувамо мир у Србији - рекла је Ана Брнабић гостујући на телевизији "Пинк" и додала да је ово "трећи дан како СзС изазива инциденте" јер је "њихова политика да изазивају сукобе".

Говорећи о томе да овај инцидент "није лице Србије, ни скупштине", већ "лице Бошка Обрадовића, Двери и СзС", премијерка је подсетила да је један од људи окупљених око Обрадовића "осуђен на 13 година затвора због наркотика". Она је додала да се Јанко Веселиновић испред СзС данас огласио поводом инцидента, али да није потребно да их "прво цепају, онда купују сакое јер имају много новца".

- Јанко Веселиновић је рекао да ово није ништа и да се дешава у целом свету, дакле потпуна релативизација. Њихова фрустрација што ништа не могу да ураде, јер Александар Вучић не пристаје на уцене па моле ЕУ, довела је до овога. Устав и закони Србије морају да се поштују. Насиље је једино што они могу да понуде као политичку опцију. Мислила сам да ће СзС на неки начин релативизовати, али нисам мислила да ће овако безобразно, мада је то њихов манир. Они су понудили да Маријану Ристичевићу купе нови сако, ето, тек тако, јер имају паре. Они мисле "ми ћемо да вас цепамо, па ћемо мало да вам купујемо". То Србија свакако није - нагласила је премијерка.

Она је напоменула да са нестрпљењем чека дан када ће "судство кренути да ради свој посао", подсећајући да, када је Вучић 2014. године постао председник Владе Србије, није сменио ни судије, ни тужиоце, ни повереника за заштитну равноправности, као ни омбудсмана.

- Сви ти људи су остали они људи које је претходна владајућа гарнитура поставила. Сада имате судство, тужилаштво, који не реагују на позив за војни пуч, војни удар, ни за насилно преузимање власти. Оно што чува ову земљу су грађани Србије, Влада која ради у интересу грађана и председник Србије, као и наравно парламент. То је оно где црпимо снагу да не одговарамо на оваке инциденте иако наши политички противници не могу да се назову европским политичким противницима. Ово што ради Обрадовић као директни експонент Драгана Ђиласа, није политика, већ насиље - рекла је Брнабић.

Она је нагласила да јој је веома важно да наредних дана разговара са представницима Европске уније и да намерава да их пита "да ли је то тај међустраначки дијалог који потенцира ЕУ".

- ЕУ је инсистирала толико на том међустраначком дијалогу, па ме занима да ли овако изгледа тај дијалог. У наш извештај о напретку увели су СзС као једну од водећих опозиционих орагнизација, иако није у парламенту, па су из стално звали на дијалог иако су у Савезу и Двери који служе да потпирују ватру и позивају на насиље и силовање. Терали су нас да са таквим људима седимо на том међустраначком дијалогу, па када су из СзС рекли да бојкотују дијалог, онда су се састајали са њима у кафанама и ресторанима. Е сада заиста ћу инсистирати је л' то тај међустраначки дијалог који потенцира ЕУ, то је та владавина права, парламентаризам?

Председница Владе је такође рекла да су инциденти почели "оног секунда када је неко одлучио да политички злоупотреби аплауз за лекаре".

Генерал Павковић рекао све што мисли о напредњачкој власти, служењу војног рока, протестима у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА