Најновије

ВУЧИЋ ПОТВРДИО: Владимир Путин доноси у Београд највреднију српску реликвију!

- Ми смо већ почели да радимо на припремама за дочек председника Русије, Владимира Путина, као што знате, страница Мирослављевог јеванђеља ће бити враћена Србији, и сместићемо је у Народни музеј. Као што знате, ја ћу се пре доласка Путина у Србију сусрести са њим у Москви на Паради победе, где ће поносно на Црвеном тргу учествовати и српска гарда, рекао је председник Србије.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Херојским јединицима су враћене заставе, и ја сам поносан, и они су задовољни што су овде. Дивно је чути борбени мото ових јединица, заставе су симбол наше слободе, сигуран сам да заставе Србије никада неће пасти у непријатељске руке, рекао је Вучић.

Мирослављево јеванђеље, најстарији сачувани ћирилски рукопис на старословенском језику и један од највреднијих примера рукописне грађе, тренутно се налази у Народном музеју у Београду, а истргнути пергамент у библиотеци у Санкт Петерсбургу.

Архимандрит Порфирије, који је касније био епископ Успенски, 166. лист Мирослављевог јеванђеља донео је из манастира Хиландар, у ком је боравио 1845. и 1846. године, у време када нико није знао за тај рукопис. Био је изузетан научник тог времена и врло посвећен сакупљању примера словенске писмености за своју збирку.

Прочитајте ОВДЕ   ко је то огорчен на Вучића а није био.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА