Најновије

Зна се победник избора, а шта после њих

И док градоначеник Шапца Небојша Зеленовић сматра да победа на локалним изборима у том граду представља доказ да се може победити у целој Србији, лидер Странке слобода и правда Драган Ђилас је остао при ставу да једино бојкот има смисла и да је од лажних избора важније причати како ће на јесен 12, 5 одсто грађана остати без посла.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Гости “Утиска недеље” поред Ђиласа и лидера “Заједно за Србију” Зеленовића био је и председник општине Нови Београд и први човек СПАС-а Александар Шапић, који су говорили о актуелној политичкој ситуацији у држави и предстојећим парламентарним и локалним изборима, односно бојкоту.

“Ништа се не решава у једном дану и погрешно је питање шта ће бити 22. јуна, дан након избора, проћи ће тај дан, Вучић ће добити 60 одсто али шта ћемо после тога“, упитао је Ђилас.

Истичући да је уморан од прича бојкот или не бојкот, он је рекао да опозиција, уместо предстојећим изборима, треба да се бави питањима која су, према његовој оцени, важнија за будућност Србије.

“Ово су избори на којима се зна победник, где се бира парламентарна опозиција уз прагматичну милостињу Вућича са смањеним цензусом. Овде се не бира власт, овде је специфицна ситуација“, напоменуо је Ђилас.

Према његовим речима, успех или неуспех било које опозиционе политичке опције на предстојећим локалним и парламентарним изборима “суштински неће променити ништа у Србији”.

Бојкот једино има смисла, али немам право да говорим да ли неко треба да изађе на изборе или не, рекао је он, додајући да је бојкот једино решење, зато што грађани немају право да искажу своје мишљење.

“Слажем се да у Шапцу има бољих услова, али мој став је да треба бојкотавити свуда. Неће Шабац и поред свега бити слободан град, има слободног градоначелника и зграду општине”, рекао је Ђилас.

Лидер ССП је рекао да неће позвати никога да гласа на било којим изборима, али да неће правити ни кампању против Зеленовића у Шапцу јер поштује његов став, мада исто тако очекује да свако ко изађе у Шапцу на локалне изборе не изађе на републичке и тиме се придружи бојкоту.

Напомињујући да улазимо у изборе који су опасни по здравље, Ђилас је рекао да сутра треба да разговара са представницима ОДИР-а који су тражили састанак на отвореном због короне, „али није опасно да људи у Србији изађу на бирачка места у затвореном простору“.

На питање Оље Бећковић има ли смисла учествовати на локалним, а бојкотовати парламентарне изборе, Зеленовић је рекао ” да се свуда гласа, а да се само у Шапцу бира”.

“У Шапцу има услова за најблаже речено пристојним изборима. Да не буде крађе, 100.000 људи ће да одбрани град да не падне у руке друге стране, што је опредељујућа одлука да у Шапцу изађемо на изборе. Велики број људи ће изаћи у Шапцу да покаже да су промене могуће и зато је то важно”, истакао је Зеленовић.

Истичући да изборни услови никада нису били идеални, Шапић је рекао да ће покушати да победи, да има објективне шансе, а што се тиче републике покушаће да буде трећи.

“Општина јесте нижи ниво власти, услови су далеко од идеалних, последња два, три месеца, будимо фер, медији јесу отворени”, рекао је он.

Подсећајући га на његову изјаву да није искључено да ће правити коалицију са СНС ако нађу најбољи интерес и да ли глас за њега уједно и глас за Александра Вучића како тврде из бојкот опозиције, Шапић је рекао да би то онда значило и да је глас за њега и глас за Сергеја Трифуновића, Заветнике и Метлу 2020.

“Разговараћу са свима, то је моја обавеза. Ја немам право да игноришем 100.000, 500.000 гласова бирача и да са њима не разговарам, а да ли ћу се договорити то зависи од много ствари“, нагласио је Шапић.

На питање да ли је тачно да је скупљао потписе за Покрет слободних грађана на Новом Београду као што га је недавно оптужио Саша Радуловић, Шапић је то негирао, додајући да “није имао времена да скупља потписе за друге”.

“Нас има мало, ми смо се намучили, нисмо стигли да скупимо потписе за покрајинске изборе. Скупили смо потписе за 20, 30 градова иако смо планирали да учествујемо на изборима у 50 градова“, рекао је он, истичући да не зна како су други успели да за два дана скупе толике потписе.

Истакао је да је јако важно питање регуларности скупљања потписа и да има основану сумњу како су то други урадили.

Према мишљењу Ђиласа, 10.000 потписа су могли да скупе само СНС, СПС и СПАС и да је свима осталима власт морала да помогне у томе.

“Није то суштина избора већ 500, 700 хиљада, милион људи који ће бокотовати изборе који ће можда имати проблеме у својим срединама јер ће бити обележени, али они су храбри јер имају снаге да не учествују у томе”, истакао је Ђилас.

Москва губи поверење у Вучића. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА