Најновије

Девет руских борбених система, који ће први пут продефиловати на Паради победе

Након неколико одржаних проба Параде победе на полигонима у Подмосковљу, али и на главном тргу руске престонице, на интернету су се појавила фотографије девет нових руских борбених система, који ће први пут продефиловати Црвеним тргом.

Парада победе (Фото: РИА)

Возило за даљинско уклањање мина "Листва" појавило се у парку Ракетних снага стратешке намене још 2017. године, али ће на Паради победе учествовати први пут. Реч је о војном оклопном возилу о коме се веома мало зна, а предвиђено је за неутрализацију експлозивних направа на маршрути мобилних лансирних система са интерконтиненталним балистичким ракетама. "Листва" проналази и онеспособљава мине без детонације, са растојања. За сваки случај, међу посадом се налазе и деминери.

Модернизовани противаавионски систем "Панцир-СМ" добио је ново наоружање за борбу против беспилотних летелица. У стандардни контејнер за лансирање смештене су четири мини-ракете – ништа мање ефикасне, али много јефтиније. То је потпуно нов систем наоружања и пре параде није нигде приказиван.

Борбени комплет система ПВО С-350 "Витез" је већи него код чувеног система С-400 "Тријумф". Један лансирни систем комплекса поседује 12 противавионских ракета. У домету од 60 километара "Витез" је у стању да се бори како против аеродинамичких, тако и против балистичких "противника". Према фабричким спецификацијама, С-350 истовремено може гађати 16 објеката, а у ствари може и више.

Тешки вишецевни ракетни систем "Тосочка" ће званично бити представљен на Паради победе у Москви 24. јуна. За разлику од ракетних система "Буратино" и "Солнцепек" који за премештање користе шасије тенка Т- 72, систем "Тосочка" је монтиран на троосном камиону "Урал" што значајно повећава мобилност система.

Тешки оклопни транспортер Т-15 направљен је на платформи гусенице тенка "Армата" и поседује ниво заштите, који нема ниједно друго возило те класе. Ове године Т-15 ће се појавити на паради са новим борбеним модулом "Кинжал", који укључује моћну цев калибра 57 милиметара и далекометне противтенковске ракете "Атака".

Самоходни противавионски артиљеријски систем "Деривација ПВО" опремљен је истом цеви, из које може испалити 120 хитаца у минути и у стању је да обара чак и ракете. Оптоелектронски систем за навођење ради у пасивном режиму, потпуно скривено.

"Летеће" оклопно возило "Тајфун ВДВ" може се спуштати падобраном. Возило, које је заштићено од стрељачког оружја и мина, опремљено је борбеним модулом са цеви калибра 30 милиметара и митраљезом. Модулом се управља на даљину.

Противавионски систем "Бук-М3" је производ чувене "породице" система ПВО. Дивизион "Букова" чине разне машине, које помажу једне другима, размењују информације затвореним дигиталним каналима. Код новог "Бука" је повећана брзина деловања, као и борбени комплет.

Списак затвара још једна најновија машина – систем даљинског минирања ИСДМ. Реактивни систем баца мине нове генерације на растојању до 15 километара. Захваљујући сателитском позиционирању и аутоматском управљању, мине се постављају тачно на предвиђено место.

Шта се дешава на протесту испред Скупштине Србије пратите ОВДЕ.

rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА