Најновије

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Нема демократије у Србији

"Ниво демократије у Србији се након избора значајно погоршао, а камоли ситуација у слободи медија. Више немамо парламентарну опозицију, која доводи у питање легитимитет целог рада новог парламента", рекла је Тања Фајон, председавајућа у делегацији Европског парламента за односе са Србијом.

Председавајућа у делегацији Европског парламента за односе са Србијом, Тања Фајгон (Фото: Јутјуб)

Након парламентарних избора у Србији група социјалиста и демократа и Европском парламенту позвала је чланице Европске уније да не отварају нова поглавља у приступању Србије ЕУ, пре него што у земљи поново не буде успостављена демократија.

Кати Пири, потпредседница за спољне послове групе социјалиста о демократа (S&D) истакла је да избори неће променити ништа поводом владавине права.

- Овај избор није био репрезентативан и бојим се да неће променити ерозију владавине закона у земљи. То не би требало да буде могуће у земљи кандидату за чланство у Европској унији. Позивамо Европску комисију, која води разговоре о приступању, да заиста анализира шта је пошло по злу и да извуче закључке - рекла је Пири и додала је:

- Савет не би требало да отвори нова поглавља са Србијом пре него што се у земљи не реше главни проблеми са демократијом. Као минимум услова, потребни су слободни медији и разноврстан парламент у којем је заступљена опозиција. Шокирана сам била када сам видела да комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји у синоћној изјави није рекао ниједну реч о тим проблемима, нити о захтеву опозиције да се избори одрже касније.

Портпарол одбора за спољну политику и развој Тонино Пицула је додао:

- Група социјалиста и демократа ће одржавати блиске контакте са сестринским странкама које су бојкотовале изборе. Никада се не залажемо за бојкот и мислимо да би политичка расправа требало да се одвија у парламенту. Међутим, овим бојкотом главних опозиционих странака и неуспехом било које опозиције да уђе у Скупштину, упркос спуштању прага цензуса на три одсто непосредно пре избора, парламент у Србији је изгубио улогу законодавног тела која представља целу српску државу и друштво - рекао је Пицула.

Он је истакао и ко има одговорност и оваквој расподели снага у српском парламенту.

- Европска народна странка (ЕПП) у великој мери је одговорна за овакву ситуацију, јер су они штитили председника Александра Вучића годинама, док је он државу претворио у аутократију. Позивамо ЕПП да коначно размотри чланство Вучићеве странке.

Тања Фајон, европска посланица за развој и председавајућа Европског парламента за односе са Србијом, навела је да је ниво демократије у Србији значајно мањи.

- Ниво демократије у Србији се након избора значајно погоршао, а камоли ситуација у слободи медија. Више немамо парламентарну опозицију, која доводи у питање легитимитет целог рада новог парламента - рекла је Фајон.

Она је истакла да ЕП није могао да пошаље посматрача на изборе у Србији.

- Због пандемије коронавируса постојала је само ограничена посматрачка мисија ОЕБС-а која је пратила изборе и Европски парламент није могао да пошаље ниједну мисију. Према локалним посматрачима, на пет одсто бирачких места примећене су неправилности у изборима, што је више од процента неправилности на парламентарним изборима 2016. године. Одзив је такође био знатно нижи у односу на пре четири године и задржао се испод 50 одсто, упркос притиску Владе да се учествује на њима - рекла је Фајон и закључила:

- Као један од посредника Европског парламента интерпартијског дијалога са Скупштином Србије о изборним условима, са жаљењем тврдим да упркос нашим напорима, услови нису били довољни да главни део опозиције учествује на изборима. Морамо да пронађемо нове методе како бисмо их укључили у следећи круг нашег међустраначког дијалога - рекла је Тања Фајон.

Шта је Ного поручио испред Скупштине, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА