Најновије

А КО ЋЕ БИТИ ОПОЗИЦИЈА НАПРЕДЊАЦИМА? Шапић се нуди да уђе у Владу иако још нису проглашени коначни резултати избора!

"Отворен сам за разговоре о учешћу у новој Влади Србије", каже Александар Шапић, лидер Српског патриотског савеза који је једина опозициона странка која је прешла цензус на недељним парламентарним изборима у Србији.

Александар Шапић (Фото: Јутјуб)

Шапић каже да не би подржао промену Устава Србије у парламенту уколико би се признала независност Косова.

"То може само народ. Ако народ одлучи да се добровољно одрекне дела своје територије, ја онда ту не могу ништа", поручује Шапић.

Лидер партије која је, према прелиминарним резултатима освојила 3,64 одсто гласова на парламентарним изборима у Србији 21. јула, каже да се у спољној политици не разилази много од актуелне власти.

Сматра да су односи са Русијом део културне и историјске баштине, да се односи са Кином квалитетно гаје и да треба да се поправи однос са САД.

"Нисам ни русофил, нисам ни еврофанатик, а нисам ни евроскептик заиста", навео је Шапић.

Александар Шапић је бивши репрезентативац у ватерполу и некадашњи функционер Демократске странке. Председник је београдске општине Нови Београд од 2012. године.

У јулу 2018. основао је Српски патриотски савез – СПАС и изабран је за председника те политичке организације.

Не искључујете могућност да будете у новој Влади уколико добијете такав позив и уколико се поклопе стратешки интереси са Српском напредном странком. Који би то стратешки интереси били?

- Видећемо, прво да ли ће ме неко звати. Такав је однос снага да Српској напредној странци није потребан нико. А та реченица да не искључујем могућност, начин на који сте је поставили ми делује као да је то неприродно и нелогично. Ја мислим да се свако ко се бави политиком, ваљда бави да би дошао у прилику да своју политику спроведе и остави нешто иза себе.

Ако је питање да ли би само зарад функције, апсолутно не и ја мислим да сам то показао годинама уназад јер ако постоји неко ко је простора за такве врсте договора имао, мислим да сам то био ја годинама уназад, па сам седео на Новом Београду на најнижем нивоу власти и ни са ким се нисам ништа договарао зарад функције.

Ја ако будем добио прилику да будем део неке власти, а да не пређем преко својих људских и политичких начела и да оставим нешто иза себе, ја ћу бити део тога. Уколико буде било који од ова два услова прекршен, ја део тога нећу бити. Ја то никада нисам крио свих ових година.

Хајде да онда причамо о вашим политичким ставовима. Ви кажете да не бисте признали независност Косова. Од Београда се очекује постизање споразума са Приштином. Коју врсту подршке бисте ви били спремни у томе да пружите Александру Вучићу у парламенту?

- Поставили сте ми питање да нисам спреман да признам независност Косова, да нисам. Али ми нисте рекли да се од Београда очекује да призна независност Косова, него постизање споразума.

Ја вас питам коју врсту подршке бисте ви дали?

- Па не знам. У овом моменту мислим да нико не може никоме да да било коју врсту подршке која се тиче статуса. Јер статус не може да се доводи у питање пошто је статус директно супротан Уставу Републике Србије, јел тако? Свака друга врста разговора, свака друга врста договора, свака друга врста комуникације, свака друга врста релаксирања односа, свака друга врста која би помогла људима на тој територији да боље живе, раде, да буду успешнији, увек сам за то био отворен. Оно што мислим да је добро ја ћу подржати иако не будем део власти.

Да ли бисте, на пример, подржали у Парламенту промену Устава ако би се то радило због Косова?

- Ако треба да дигнем руку да се промени Устав да би се признала независност, мој одговор је не. То може само народ. Ако народ одлучи да се добровољно одрекне дела своје територије, ја онда ту не могу ништа. Ако питате да ли бих ја дигао руке добровољно за независност Косова, не. Сада, уколико будемо условљени, е то је већ друга прича. Ако вам неко прети војном силом, ако вам неко прети озбиљним економским мерама, е то је нешто што опет морамо да изнесемо пред народ. Они морају да знају чиме их неко условљава.

Једном сте рекли да немате много тога да замерите власти када је у питању спољна политика. Шта је то што им замерате?

- Има много ствари од области до области са којима се не слажем, а најмање тога има у спољној политици, искрен да будем. Мислим да спољну политику, начин на који је воде људи који руководе овом земљом у последњих пар година, сумњам да би неке много различите ствари и ја сам урадио.

То значи када је у питању однос према, рецимо, Русији, Кини, Сједињеним Државама, да не бисте различито поступили?

- Не бих. Барем ако ја добро перцепирам ствари. Мој утисак је да се наше историјске, братске и православне везе са Руском Федерацијом одржавају и оне морају да се одржавају јер је то део наше културне, историјске и било које друге баштине. Да се односи са Кином, која је све јача и јача економска сила света и питање је дана када ће можда и формално постати најјача, да се оне квалитетно гаје, а да се покушава однос са Сједињеним Америчким Државама поправити колико је год то могуће, јер је он значајно нарушен нарочито деведесетих година.

Када говорите о чланству у Европској унији, кажете између осталог и да треба видети да ли се то исплати, ако једнога дана дођемо до тога да постанемо члан. Да ли то можда из вас говори евроскептик?

- Из мене говори српски патриота коме је интерес Србије и спрског народа на првом месту. Који нема ништа против било које европске државе или Европске уније. Европска унија је и дан данас у Европи најбоље место за живот. Ту нема никакве дилеме.

Е само је питање да ли услови под којима би ми ушли тамо и да ли оно што нам се нуди би учинило и Србију бољим местом за живот него што је данас. Ако би, ја сам за улазак у Европску унију, немам ништа против тога.

Једино што нисам, да улазак у Европску унију нама поремети неке наше друге односе и неке наше друге могућности, које би омогућиле српском народу и држави Србији да живи довољно достојанствено или приближно онако како живе други европски народи. Тако да заиста сам ту максимално отворен. Нисам ни русофил, нисам ни еврофанатик, а нисам ни евроскептик заиста.

Када је у питању регионална политика да ли бисте нешто другачије радили у односу на то како се понаша актуелна власт?

- Суштински не. Јако ми је драго што се последњих пар година ради управо на побољшању односа са нашим народом у региону. Мислим да то не треба да кријемо. Иако ја сматрам да би држава далеко већи, бољи и квалитетнији контакт да има, ту се разликујемо, ту мислим да је наша држава заказала, са нашом дијаспором не само у региону него широм света.

Нема разлога и не смемо да се мрзимо са нашим комшијама. Мени се чини да није ова власт, последњих година, чинила превише, да би покварила односе са земљама у региону. Ја мислим да је то добро. Такав је мој утисак. Нормално, ако слушате Црногорце, Хрвате они ће можда рећи супротно, али мој утисак није такав. И оно што ме боли то је однос са Црном Гором јер Црногорце доживљавам као део свог народа или најбратскији могући народ. И то ме боли и заиста се надам да ће та ситуација да се смири.

Шта значи политика правог патриотизма како ви декларишете политику Српског патриотског савеза?

- Ево све ово што сам до сада говорио. Мислим да је то прави патриотизам. А то значи да волите своје, да се не стидите то да кажете.

Ја сам за једну максимално рационалну политику, политику којом волимо себе, поштујемо све друге и градимо што боље пријатељске односе са свима.

Како објашњавате то што се на вашој изборној листи нашао генерал Војске Републике Српске у пензији Светозар Андрић против кога је Фонд за хуманитарно право поднео Тужилаштву за ратне злочине 2018. године пријаву за ратне злочине у БиХ.

- Против онога против кога је Фонд за хуманитарно право из Србије поднео било коју врсту кривичне пријаве значи да је тај чист и поштен човек. То мислим о Фонду за хуманитарно право.

Својевремено сте се сликали са хашким осуђеником Веселином Шљиванчанином.

- Па?

Да ли је патриотизам можда за вас и негирање онога што се догодило 90-их година?

- Не. Све што се догодило 90-их година и где год су страдали људи, нарочито недужни људи, без обзира на нацију или веру је злочин. И свако ко је починио било коју врсту злочина, без обзира на порекло, нацију или веру, треба за то да одговара. И ту немам никакву дилему. Што се тиче господина Шљиванчанина конкретно, или сваког другог учесника, ја не знам тачно и не могу да знам јер нисам тамо био присутан нити имам доказе…

Али човек је осуђен.

- Од Хашког трибунала. Хашки трибунал ме баш није убедио на основу својих различитих пресуда да су њихове пресуде објективне. Не кажем да су све нетачне и необјективне.

А шта је онда била ваша порука те слике са Шљиванчанином?

- Па, ништа. Сликао сам се са човеком, нашао сам се на догађају није ни важно код кога сам био, сликао сам се са човеком, поздравио га. Ја желим да верујем да он није починио ратне злочине, колико сам чак схватио и то за шта је осуђен не ставља му се на терет да је убијао људе. Он је био тада на ратишту у тим тешким временима. Уколико је починио, ево ја сад отворено кажем, било који злочин никада га не би бранио. Не њега, да ми је рођени отац, да је починио злочин, не бих га бранио. Али Хашки трибунал мене у то није убедио и ја нисам имао разлог да се са човеком не сликам јер ја не знам да ли је он починио ратни злочин.

Колико је СПАС десно оријентисана партија?

- Ја нас не бих назвао десничарском странком иако нас гурају тамо. Ја бих нас назвао једном патриотском организацијом, максимално рационална, прагматична, отворена и фокусирана на интерес државе Србије и српског народа шта год то значило.

Како доживљавате то што вас многи не виде као праву опозицију СНС-у?

- А шта значи реч права опозиција. Ако ми кажете јединице мере праве опозиције осим да нисте део власти, а ја никад нисам био део власти, или да је то начин политичке борбе, то могу да прихватим.

Мислим да не постоји политичар на српској политичкој сцени данас који узима више гласова Српској напредној странци од мене. Мислим да не постоји политичар који на број људи који излазе на изборе, а то је Нови Београд, који је победио Српску напредну странку, ево, сада ће бити и трећи пут. За сто гласова – за сто гласова. У излазности која је била катастрофална за оне који нису део владајуће већине, пошто на Новом Београду није изашло 35 хиљада у односу на прошле изборе, па сам их победио.

Е сад, ако су то јединице мере онда сам ја највеће опозиција која постоји овој власти. Ако су јединице мере колико се дерњате, колико вичете, колико ово, колико оно, а не можете једну лопту у гол да убаците, онда се слажем да нисам права опозиција.

Прочитајте ОВДЕ како се крало на изборима у Србији.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА