Најновије

"Летећа тврђава" наставља да бомбардује све до краја века? (ВИДЕО)

Стратешки бомбардери Boeing B-52 Stratofortress и даље представљају важан део америчког ваздухопловства, упркос томе што је први полетео још давне 1952. године. Пентагон планира да их користи барем до 2040-их, али компанија "Џенерал електрик" сматра да "стратосферским тврђавама" може да продужи живот чак до 2097. године.

Б 52 (Фото: Јутјуб)

Стручњаци "Џенерал електрика" покушавају да убеде америчко ваздухопловство и Конгрес да би њихов програм опремања бомбардера Б-52 новим моторима могао да им продужи радни век скоро до краја века, пише Јалопник.

Пентагон је планирао да задржи стратешке бомбардере до 2040-их година, упркос томе што ће наредних година у службу ући и нови стратешки стелт бомбардер Б-21.

"Џенерал електрик" жели да добије посао опремања флоте "стратосферских тврђава" новим моторима, а конкуренти су им "Ролс-Ројс" и "Прат енд Витни", чији ТФ33 мотори покрећу Б-52 од његовог првог лета.

Б-52 бомбардери уведени су у службу 1955. године као стратешке ударне песнице дугог домета, који могу да прелете 14.000 километара без потребе да напуне гориво и могу да понесу 32 тоне наоружања, преноси РТС.

Направљени су са основним циљем да носе нуклеарно оружје, до сада су у борбеним дејствима користили само конвенционално наоружање. Тренутно их је 58 у активној служби.

Пентагон је одлучио судбину САД на једног бизарног детаља. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА