Најновије

НОВЕ МЕРЕ: Штаб сутра одлучује о увођењу ванредне ситуације у Београду! Ево шта ће бити забрањено!

На седници у понедељак у 10 сати биће предложено ограничење рада ноћних клубова, одлагање прослава матура, забрана окупљања више од 100 људи у затвореном простору

Илустрација (Фото: Pixabay)

Ванредна ситуација биће сутра, највероватније, проглашена за Београд и Врање због погоршања епидемиолошке ситуације, сазнаје Курир од једног од чланова кризног штаба. Седница штаба заказана је за сутра у 10 сати.

Према истим информацијама, биће затражено да се број особа у затвореном простору ограничи на 100, а не мање од 500, како је то досад било, док би све матурске вечери и сличне прославе које нису досад одржане биле одложене. Уколико се сви чланови тог тела Владе Србије буду сложили, очекује се и ограничење рада угоститељских објеката, ноћних клубова, можда и других објеката где се окупља велики број младих људи како би се спречило ширење вируса међу њима.

Млади на удару

- Тренутно је највише инфицираних особа старости од 20 до 40 година. Због тога ће бити препоручено да се у образовним установама не инсистира на физичком доласку у те објекте, већ ће се све што је неопходно завршавати онлајн или уз строго спровођење препоручених епидемиолошких мера - наводи наш извор и подсећа да је на прошлој седници одлучено да је обавезно ношење заштитних маски у градском и међуградском превозу, држање дистанце, а препоручено је да се маске носе и у свим јавним установама.

Разлог свему томе су, како истиче наш извор, 254 новоинфициране особе у последња 24 сата.

Истовремено, у Новом Пазару, где је прошле недеље уведена ванредна ситуација, кад је ограничен рад угоститељских објеката, забрањено коришћење наргила, окупљање на слављима, свадбама, сада су мере додатно пооштрене.

Нови Пазар и Ужице

Како је пренео РТВ Нови Пазар, тамошњи штаб за ванредне ситуације донео је прекјуче одлуку да све трговинске радње, маркети и мегамаркети, фризерски салони, пекаре, месаре и тржни центри, услужно-занатске радње раде ограничено, у термину од 7 до 19 сати. Ова мера се неће односити на апотеке. Према истим информацијама, градски штаб за ванредне ситуације донео је и одлуку којом се забрањује рад свих врста забавних паркова за децу, као и рад теретана на територији града Новог Пазара.

У Ужицу је јуче проглашења ванредна ситуација јер је у том граду у последња 24 сата потврђено 47 нових случајева заразе, највише у једном дану откако је епидемија почела и двоструко више него у петак, који је до тада био најтежи дан епидемије у овом граду. Од 15. марта до 24. јуна у Ужицу је било потврђено 80 случајева коронавируса, а од прекјуче до данас - 82. Досад је ванредна ситуација проглашена и у Крагујевцу, док је Врање затражило од кризног штаба да се то исто учини и код њих.

Лончар: Вучић нам је све обезбедио

Златибор Лончар, министар здравља, навео је да је отворена болница у Сурдулици за пријем ковид пацијената како би се растеретили Врање и Ниш.

- Ми смо дали шансу да свако својом одговорношћу одлучује како ће бити. Ако се неко не придржава онога што је препоручено, немамо другог избора осим да уводимо мере које ће побољшати стање, сачувати људске животе и здравље - истакао је Лончар и додао да није срамота да се носи маска и да се не поздрављате са неким грљењем и љубљењем.

- Мере ће се одржавати према ситуацији од подручја до подручја и неће их бити за оне који су дисциплиновани и придржавају се препорука, већ само тамо где нема резултата. Заштитне опреме, тестова и лекова има довољно. Председник Вучић је искористио свој утицај и обезбедио не само за сада већ и за јесен. А то није мало, ако погледате колики је број људи који се прегледају, тестирају и збрињавају у медицинским центрима - нагласио је Лончар.

Лесковац поново жариште

Код још 25 особа са територије града Лесковца потврђена је корона, подаци су Завода за јавно здравље из овог града. У последња 24 сата стигло је 87 резултата тестова на ковид, од којих је 28 позитивно. Од почетка епидемије укупан број оболелих на нивоу Јабланичког округа је 898, на територији града Лесковца 693, Власотинца 115, Бојника 28, Лебана 48 и Медвеђе 14. Колико је особа смештено у лесковачкој ковид болници податак је који већ недељама нико не саопштава. 

Шта тврди немачки вирусолог, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА