Најновије

Војска се повлачи, још три полицајца оптужена за убиство Флојда!

Оптужница за убиство Џорџа Флојда биће проширена на још тројицу полицајаца. Јединице активне војске које су доведене да помогну током грађанских протеста почињу да се враћају у своју матичну базу, након дводневних мирнијих демонстрација у Вашингтону. Полиција у Вашингтону употребила је бибер спреј против демонстраната, а до хапшења већег броја људи дошло је у Њујорку.

Маринац (Фото: pixabay. com)

Настављају се протести против полицијске бруталности и системског расизма у Сједињеним Америчким Државама покренути због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, а градови се припремају за нове немире после Трампових претњи за применом веће силе. Демонстранти су прошле ноћи марширали улицама Вашингтона, Њујорка и Лос Анђелеса.

Стотине их се окупило поред постављене ограде која им онемогућава улазак у парк близу Беле куће где су у понедељак мирни демонстранти растерани сузавцем како би амерички председник Доналд Трамп могао да прође до оближње цркве и фотографише се с Библијом у руци.

Већином мирни протести протеклих дана повремено су обележени немирима током ноћи. Четворица полицајаца рањена су ватреним оружјем у Сент Луису, а један у Лас Вегасу током сукоба с демонстрантима. Ухапшене су хиљаде демонстраната широм земље, а има и погинулих и повређених.

Трамп каже да није пребачен у бункер, већ да је "ишао у инспекцију"

Амерички председник Доналд Трамп за своје присуство у подземном бункеру Беле куће током сукоба, рекао је да је ишао у "инспекцију", а не да се повукао због сопствене сигурности у тренутку када су Белу кућу опколили демонстранти који су бацали камење и померали барикаде.

"Провео сам тамо врло мало времена. Рекли су да би било добро да сиђем у бункер и 'бацим поглед', јер ће ми можда некада требати", рекао је Трамп, демантујући наводе да је сишао у бункер у хитним случајевима.

Више људи упознатих са ситуацијом, рекло је другачије.

Они тврде да је Трамп хитно пребачен у бункер, где је провео готово сат времена услед интензивних протеста у петак.

Извори блиски председнику рекли су и да су прва дама Меланија Трамп и њихов син Барон такође одведени у бункер.

Протести у Стокхолму и Хелсинкију

Хиљаде људи изашло је данас на улице Стокхолма и Хелсинкија на мирне донстранције против расизма, а скупове је полиција постепено растурила због рестрикција уведених у оквиру борбе против коронавируса.

Око 3.000. људи окупило се у главном граду Финске Хелсинкију узвикујући слогане као што су "Црни животи су важни" или носећи плакате са речима "Не могу да дишем" девет дана после смрти Џорџа Флојда.

У Стокхолму се такође предвече окупило више хиљада демонстраната често младих и неки са маскама на лицу због вируса, узвикујући слогане против расизма и носећи плакате са именом Џорџ Флојд.

Чули су се и узвици против Демократа Шведске, екстремно десничарске шведске партије.

Снаге реда су ипак постепено растерале демонстрације због тога што су у земљи окупљања ограничена на 50 људи из здравствених разлога.

Оптужница за убиство Џорџа Флојда биће проширена на још тројицу полицајаца

Тужилаштво у Минесоти прошириће оптужницу за убиство Џорџа Флојда на још тројицу полицајаца који су учествовали у хапшењу, пише Стар Трибјун.

Позивајући се на више извора, лист преноси да ће државни тужилац Минесоте Кит Елисон, који је подигао оптужницу против Дерека Шовина, такође оптужити још тројицу полицајца (Томас Лејн, Ј. Куенга и Тоу Тао) за помагање и подржавање убиства.

Војска се повлачи из Вашингтона

Јединице активне војске које су доведене да помогну током грађанских протеста почињу да се враћају у своју матичну базу, након дводневних мирнијих демонстрација у Вашингтону, изјавили су високи званичници одбране за АП.

Званичници су рекли да ће се прво вратити око 200 војника са снагама непосредног реаговања 82. ваздушно - десантне дивизије.

Остатак активне војске, који се налази у војним базама ван града у северној Вирџинији и Мериленду, такође ће бити повучен наредних дана, ако то услови дозволе, рекли су званичници, који су желели да остану анонимни јер нису овлашћени да дају изјаве.

Прочитајте ОВДЕ   још детаља о овим потезима Пентагона.

Извор: Ројтерс/СиЕнЕн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА