Најновије

ВУЧИЋ ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Мораће, ипак, и Србија да се пита, кад је реч о Косову и Метохији!

“Мораће, ипак, и Србија да се пита, кад је реч о Косову и Метохији”, поручује председник Александар Вучић, поводом настојања чланица ЕУ да се убрза решавање косовског питања и чињенице да сугеришу Србији шта би требало тим поводом да уради.

Александар Вучић у Новом Пазару (Фото: Јутјуб)

"Сваки родољубиви човек у овој земљи би волео да ми одлучујемо о својим питањима и правима. Они кажу 'ви ћете ово или оно', а онда само можете да се насмејете и угризете за језик. Лепо је што су они све одлучили, али за нешто ће, ипак, морати да се пита и Србија", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да ће, на крају, грађани и руководство Србије, као независне и суверене земље, доносити одлуке.

Србија, каже, мора да разговара са свима, али треба да знамо на чему ЕУ заснива свој оптимизам када жели да убрза процес решавања косовског питања.

"Ја до сада нисам видео никакав предлог. Реално је да седнемо и разговарамо, али да не постоје никакве таксе, нити ограничења. Ја сам спреман увек, мени је држава важнија од страначких и других питања", рекао је Вучић одговарајући на питања поводом Лајчакове најаве да би до краја јуна могао да се настави дијалог са Приштином и да чланице ЕУ желе да се процес убрза.

Вучић је поновио да су се увек велике силе мешале у наше унутрашње ствари и зато је поновио свој став да Балкан треба препустити балканским народима.

Подсетио је, иначе, да су два српска великана због такве политике страдали у прошлости – краљ Александар и Светозар Марковић.

Упитан за став ЕУ о непроменљивости граница, он је приметио:

"Хвала им на границама, нисам знао да ће тако снажно да подрже интегритет Србије", поводом чињенице да Србија као чланица УН има своје међународно признате границе, које су, међутим, доведене у питање управо признавањем тзв. Косова и од стране земаља чланица Европске уније.

"Као што су се они правили наивни, можемо и ми да се правимо наивни наредних сто година", додао је.

Ипак, каже, није сигуран да то свима одговара.

"Зато сам предлагао компромисно решење, али видим да они нису спремни о компромисима да разговарају", закључио је Вучић.

Мере Приштине сумануте, ми губимо милион евра дневно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су нова правила Приштине за улазак робе на КиМ суманута и додао да ће се видети да ли ће их нова приштинска влада повући.

"Не разумем како они замишљају живот у 21. веку, у којем немате слободан проток роба, услуга, људи и капитала", рекао је Вучић и додао да су то, срећом, осудили Американци, Европљани, Руси, јер је реч о цивилизацијским вредностима које су неупитне.

Вучић је рекао да централна Србија због тих мера губи око милион евра дневно, али да тиме губе и косовски Албанци, којима је потребна и сировина из централне Србије, али и готови производи којима тргују.

"Они су навикнути на највећи део производа који долази из Централне Србије или како би они рекли из Србије", рекао је Вучић.

Додао да је да је слободна трговина један од темеља на којима је Београд инсистирао и да се зато залагао за снажније повезивање и од ЦЕФТЕ, да би могло да се ради, тргује, праве путеви, повезују људи.

Упитан зашто се није изјаснио у вези са новим правилима до сада, Вучић је рекао да га новинари нису питали, а и да није у стању да сваког дана коментарише нове одлуке, јер сваког дана Приштина измисли нешто ново.

"Изјаснили су се они који је требало да се изјасне, од Марка Ђурића, до Владе Србије", рекао је Вучић.

На питање да ли ће отићи до Јариња, јер је близу Новог Пазара, Вучић је рекао да је данас био надомак Брњака, а не Јариња.

"Били смо надомак Брњака, а не Јариња, само да смо пошли лево, односно на исток, отишли бисмо у Зубин Поток, сад бисмо морали до Рашке па да се спуштамо ка Јарињу, тако да нам је Јариње и даље мало даље".

Влада у Приштини усвојила је 30. маја низ мера које подразумевају обавезу за предузећа из централне Србије да обезбеде дозволу за свако возило са робом за Косово, као и забрану увоза производа из централне Србије ако на пратећим документима није назначено "Република Косово".

Вучић о оптужбама из ЦГ: Не могу ни да одговарам

Председник Србије Александар Вучић одбацио је оптужбе из Подгорице да је Србија одговорна за подизање тензија између две земље.

"Јесте, ми смо ухапсили владику и држали га у притвору 72 сата, ми смо забрањивали њима да уђу у нашу земљу, па ми дижемо тензије, и то нам говоре о стању са ковидом 19 они који.… али, боље да ја не говорим о томе, већ су рекли други, епидемиолози...", рекао је Вучић у Новом Пазару.

Он је поручио: "Нека они раде свој посао, а да ја не бих 'дизао' даље тензије, не могу чак ни да одговарам", навео је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ како је формирана нова влада у Приштини.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА